Russen 2021 – og neste år?

Russ i «dress».

Årets russetid er tilbake til omtrent samme tidsrom som da jeg var russ (se Russetid før og nå fra mai 2017): start 17. mai, pågikk (pågår i år) ut skoleåret. Russen i noen kommuner har måttet avslutte tidligere enn planlagt p.g.a. corona-restriksjoner (som kan ha sine fordeler, som i fjor), men denne helgen skal visst være siste russe-helg  for årets avgangselever i den videregående skolen.

Bortsett fra tidsrommet er årets (og de nærmest foregående årenes) russefeiring svært forskjellig fra den for femti år siden. Det mest påfallende, synes jeg, er hvordan deler av russen tar det som en selvfølge at alle andre skal være med på feiringen. Annerledes er det vanskelig å tolke det faktum at et antall busser, eid eller leid av russegrupper, kjører rundt med innvendige lydanlegg så store at de krever et eget strømaggregat. Anleggene produserer lyd med en styrke som gjør at vibrasjonene går gjennom fjellet under huset ( ikke gjennom luften) til min seng. Hvilke hørselsskader dette medfører for de som er inne i bussene, må være et interessant forskningsprosjekt.

Ikke bare auditivt, men også visuelt skiller tidens russ seg fra russen i «gamle dager». Plagget overall fikk sin renessanse som «parkdress» for barnehagebarn, og har åpenbart fulgt russen siden barnehagealder slik at den nå kler seg i «russedress». Så vidt jeg har sett, er det bortimot slutt på å merke «dressen» med de respektive skolenes emblem, derimot er navnet på «dressen»s eier godt synlig (det viktigste pronomenet er som kjent jeg).

Når huset dirrer av russebussenes høyttalere, er man nokså forsvarsløs (eller har det greske forsvaret vist et effektivt motvåpen?) Derfor relanserer jeg – mens årets russebussterror fortsatt sitter i korttidsminnet – den drøyt tre år gamle ideen i Tiltak mot støy fra 2018-russen (den ble ikke satt ut i livet). Alternativt kan man – under det nynorske slagordet «if you can’t beat them, join them!» – innføre begrepet pensjonistruss. Med egne russebusser kan pensjonistrussen rulle på dagtid (når den «vanlige» russen prøver å sove) med gode opera-arier på høyttaleranlegget. Politiets reaksjon på eventuell sjenerende høylytt musikk bør ikke være hardere en den har vært mot russen de siste årene, m.a.o.: det er fritt frem for utvendig spilling av Nattens dronnings arie på full styrke (gjerne versjonen der Benedicte Adrian synger den til I can’t get no satisfaction, som Rolling Stones utga det året jeg var russ).

(Innlegget ble påbegynt 14.06.2021 og fullført 15.06.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no