Russens pøbelvelde 2019

Pøbel er ifølge Det Norske Akademis ordbok en “rå, udannet (og voldelig) person (som volder skade, begår hærverk e.l.)”. Det langt på vei en dekkende beskrivelse av den del av russen som er medlem av en russebuss. Kjøretøyene er ikke å se på dagtid, men kjører gatelangs med kraftig støy den tiden det skal være nattero. De bryter dermed straffelovens § 181 c og en rekke andre bestemmelser.

Stoff om russens eksesser kommer på denne plass til russetiden er slutt. Av praktiske grunner nøyer jeg meg med det som skjer lokalt i Bærum, om ikke noe spesielt skulle dukke opp andre steder. Siden oppdateres etter hvert som hendelser blir registrert, ikke bare hver fredag.
___________________________________________________________________________

Fredag 17. mai: Siste dag av russens pøbelvelde?
I dag er formelt siste dag av russetiden. Dette skoleårets russetid begynte et par uker før første skoledag i august i fjor med slåssing mellom 2019-russ på Kos i Hellas. Der er ikke politiet så forståelsesfulle overfor denne typen feiring av nesten fullført skolegang, så flere av kampdeltakerne ble arrestert. Russetiden avsluttes i samme stil, i går sto denne overskriften (med og/å feil …) i Budstikka: “– Jeg hadde nettopp pyntet stasjonen til 17. mai, men nå blir jeg stående å rydde opp etter russen.”

Med eksamen like om hjørnet er det håp om at støyen fra russebussene 2019 ligger bak oss. I så fall er dette siste innlegg på denne siden. Det som har forbauset meg mest av reaksjoner på det jeg har skrevet, er godt voksne mennesker som gir uttrykk for at “russen må få feire”. Jeg har ingenting imot feiring, men hvorfor må det skje på en måte som er nødt til å plage andre? Jeg er redd svaret ligger i det Bente R. Gravklev skrev i Dagsavisen onsdag, og det lover ikke bra for fremtiden.

2019-russen avslutter forhåpentligvis i dag. Om et par måneder er vel 2020-russen i gang.

Torsdag 16. mai: Russebuss-hærverk på XY 7-Eleven Rykkinn
Da Aleksander Nysveen kom på jobb i dag morges, hadde russen forlatt bensinstasjonen han driver på Rykkinn. På Facebook har han skrevet et “takkebrev” til nattegjestene og lagt ut en video som dokumenterer hvordan det så ut. Overvåkningsvideo foreligger også, så jeg håper hærverket blir politianmeldt, og at politiet følger opp.

Onsdag 15. mai: Kommentar fra Georg Samuelsen
Kommentar fra Georg Samuelsen står i kommentarfeltet nederst. Samuelsen er med på Stabekk-bussen “Sarge”.

Søndag 12. mai: Stor artikkel i Dagsvisen om russen
Hilde Unosen i Dagsavisen har vært med noen timer på en russebuss. Hennes lørdagsreportasje i Dagsavisen beskriver nøkternt det som skjer, og bør leses av alle som er foreldre til nåværende eller fremtidige russ.

Fredag 10. mai: Oppdatert bussliste
Denne helgen innleder siste uke av russetiden, som avsluttes 17. mai. Deretter er det eksamen, som bussrussen forbereder seg til ved å “rulle” (= plage andre med støy og ødelegge si egen hørsel) store deler av natten, slik at de får konsentrasjonsproblemer i skoletiden. Listen nedenfor omfatter 14 Bærums-busser, halvparten med registreringsnummer og dermed eier, og med i alt 237 navn tilknyttet bussene.

Tirsdag 7. mai: Russetreff ved Sjøholmen får rutene til å klirre
I kveld har det vært en form for russetreff på parkeringsplassen ved Sjøholmen i Sandviksbukta, knapt 200 m fra TV-karnappet i min ringe bolig. Bussene produserte støy som fikk vinduene til å klirre, og valgte å gjøre det på den tiden små barn prøver å få sove. Jeg observerte fire busser, det kan ha vært flere:
Reg. nr. NF 89296, Asker (eier: Håvard Elvestad Storeide)
Reg. nr. SC76862, Asker (eier: Iselin Flaaten)
“Mudd Club”, reg. nr. Legend1, Stabekk (eier: Henrik Aksnes)
6 medlemmer registrert pr. 07.05.2019
“Russland”, Eikeli
13 medlemmer registrert pr. 07.05.2019

Lørdag 4. mai: Hvorfor reagerer ikke politiet? (innlegg i Dagbladet)
En av bloggens lesere har gjort oppmerksom på et innlegg i Dagbladet 2. mai. Arve Hansen bor i nærheten av Ekebergsletta, og spør hvorfor politiet ikke bøtelegger bråkende russ og avskilter busser. “Problemet kommer til å gjenta seg, år etter år, inntil det får konsekvenser å ødelegge for folk,” skriver han.

Torsdag 2. mai: Buss-sjef mener politiet er for strenge
Thomas Brunborg har latt seg intervjue av Budstikka. Han er sjef på Stabekk-bussen som kaller seg “Sarge”. Det var denne bussen som fikk kabelen til musikkanlegget beslaglagt etter at de skrudde lyden opp tross advarsel fra politiet. Brunborg påpeker at advarselen var gitt “noen dager før”, ikke like før politiet beslagla kabelen. Undres hvorfra han har ideen om at en politiadvarsel bare er gyldig en viss tid?

Torsdag 2. mai: Russepresidenten formaner
Fra russepresident Oscar Chr. Husebyes innlegg i Aftenposten 2. mai har avisen valgt å trekke ut følgende: “Om trygdede hadde blitt generalisert som russen, hadde kritikken haglet. Det er et tankekors.” Jeg tillater meg å spinne videre på resonnementet. Hvis pensjonister hadde kjøpt 22 busser og fylt Bærumsveiene med støy, ville de blitt arrestert, og sjåførenes førerkort ville blitt beslaglagt.

Onsdag 1. mai: Førerkort beslaglagt fra russebuss-sjåfør
Budstikka forteller at årsaken til førerkortbeslaget var at  aggregatet var påslått mens bussen kjørte, noe som ikke er tillatt. Aggregatet gir strøm til “musikk”-anlegget.

Mandag 29. april: Oppdatert buss- og navnliste
Busslisten omfatter nå  tolv eller tretten busser med i alt 142 personnavn. Årsaken til usikkerheten om antall busser er at det ikke er helt klart hva som er dekknavn (ikke navn på bussens dekk, men “psevdonym”!) og endelig navn, siden alle opplysninger er innhentet hjemmefra. Usikre navn står i parentes nedenfor, tallet angir antall personnavn knyttet til bussen.

Mandag 29. april: Tafatt politireaksjon mot støyende russebuss
Av Budstikkas overskrift, Tok kabel til musikkanlegg på russebuss etter gjentatte klager ser det ut som politiet har tatt affære med en av de rullende støykildene. Teksten viser noe annet. Kabelen er beslaglagt i 24 timer, så denne gjengen kan fortsette bråket i løpet av kommende natt. Det sender selvsagt et tydelig signal til andre bråkmakere: politiet sier “fy!” med høy stemme, og ellers skjer det ingenting.

Mandag 29. april: Intervju med russepresidenten i NRK Ekko
Russepresidenten ble intervjuet av Brita Garden i programmet Ekko på NRK P2 26, april. Der mente han fortsatt at pressen burde vise hensyn til russen. Han er selv med på en russebuss, men siden intervjuet skjedde før helgen, fremgår det ikke om han var involvert i noen av de 20 oppdragene politiet hadde i tilknytning til russ natt til i dag.

Fredag 26. april: Russestyret vil at andre skal ta hensyn til russen!
“Vis hensyn til russen”. Denne setningen står i et innlegg i Aftenposten tirsdag etter påske, skrevet av tre medlemmer av russens Hovedstyre. Oscar Christopher Husebye er russepresident, Ingrid Cecilie Lie Krokeide er visepresident og Iselin Andresen Olafsen er pressesjef. Samme dag begynte russebussene sin hensynsløse aktivitet, slik Budstikka forteller om under overskriftene Fem russebusser måtte forlate Fornebu (tirsdag), Russebråk: Politiet nedringt (torsdag) og Over 20 støyklager på russen (fredag). Hvorfor skal man ta hensyn til folk som plager andre på denne måten?

Fredag 26. april: Bærumsbusser og medlemmenes navn
Oversikten over russebusser er fortsatt i arbeid, og omfatter pr. dags dato åtte busser med ca. 70 navn: Rucker Park (Eikeli), Shimmy-Disc (Eikeli), Rockwilder (Eikeli), Hjemmefronten (Eikeli/Stabekk), New Decade (Sandvika), Disco Inferno (Sandvika), Grunge (Sandvika) og Badmon (Dønski).
Oversikten er ikke komplett  uten bussens registreringsnummer. Det mottas med takk til ttt@skoletjenesten.no!

Fredag 26. april: Tidligere omtale i bloggen av årets russetid
For sammenhengens skyld tar jeg med en liste over de første innleggene her i bloggen om årets russ:
Russetiden er i gang (17. 08.2018)
Tilbakeblikk 24.08.2018
Tilbakeblikk 12.10.2018
Tilbakeblikk 26.10.2018

(Innlegget ble påbegynt 26.04.2019 og fullført 17.05.2019)
2 kommentarer

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

2 kommentarer til “Russens pøbelvelde 2019”

  1. Eneste grunnen til at du hater på russen er fordi du ikke fikk være på buss selv.

    1. Det er ikke riktig at jeg hater russen, og jeg tror ikke jeg har gitt uttrykk for det noe sted. Det jeg derimot misliker sterkt, er bussrussens hensynsløse holdning til andre mennesker, noe jeg har prøvd å sammenfatte i overskriften “Russens pøbelvelde”. Jeg er også kritisk til at skoleelever “trapper opp” til eksamen med en tre ukers intens festperiode, men det er egentlig deres eget problem.

      Det er riktig at jeg ikke “fikk være med på buss selv”, ganske enkelt fordi russebusser ikke eksisterte i 1965. Men jeg hadde en grei russetid, som jeg har skrevet om i blogginnlegget Russetid før og nå.

Det er stengt for kommentarer.