8. juni avsluttet jeg denne bloggens dekning av årets russ, og skrev: “Jeg har allerede begynt forberedelsene til neste år, og kommer tilbake til det.” I denne sammenhengen kom “neste år” raskere enn jeg hadde trodd. Russen 2019 begynte sin feiring i Hellas i juli 2018, og for å markere hvilken kultur de er blitt tilført i løpet av 13 års skolegang, skjedde det bl. a. med slåsskamper.
Siden slutten av juli har jeg samlet i alt 16 klipp fra ulike medier om 2019-russens feiring – hittil. La meg trekke frem noe av dette:
- En 16-åring, som altså begynner på videregående skole nå, sier i et intervju med Budstikka at “det blir nok russebuss”. Etter min oppfatning må noe være gått helt over styr når feiringen av fullført utdannelse er det som står i hodet på en som skal begynne på de siste tre årene.
- Debatt om russefeiringen er ikke noe nytt. Det nye er at debatten kommer før skoleåret har startet. To lektorer mener skolen og foreldrene bør ta ansvar, og en rektor påpeker at russetiden har endret seg og nå er gjennom-kommersialisert. En politiker vil flytte russetiden til etter eksamen, og får støtte for det.
- PR-sjefen for 2018-russen beskriver den innledende russefeiringen i Hellas i et intervju i Dagsavisen (jeg går ut fra at han er ordrett sitert): “På dagen er man på utendørs poolklubb med musikk og hele pakka eller på hotellet. Man kødder og koser seg. Når klokka nærmer seg sju, dra man hjem, skifter, chiller og vorser. Så er det klubb til klokka fire på morgenen. Så opp igjen neste dag og på’n igjen.” Dette er et tankekors for en innsender i Aftenposten, som sammenlikner russsens sydenfeiring med utenlandsk ungdom som kommer til Norge for å plukke jordbær og tjene til livets opphold.
- I et intervju i NRK Dagsrevyen ga politiførstebetjent Johan Benitez klart uttrykk for politiets syn på russefeieringen. Han sa omtrent dette: “Jeg vil at vi skal ha en samfunnsdebatt knyttet til russetiden. Det handler om at det er et brytningspunkt her mellom det å ha en fest og feire noe, kontra den produksjonen av lidelse som vi ser nå. Med det mener jeg straffesaker som gjelder seksuallovbrudd, narkotika, festing og ordensforstyrrelser – alt knyttet opp mot russetiden, som nå begynner det første året på videregående.”
Utgangspunktet mitt for å følge russen var at de forstyrret nattesøvnen min. Etter hvert har jeg skjønt at dette dreier seg om noe mer, og kommer nok tilbake til saken. For de som synes reportasjene om 2019-russens allerede påbegynte feiring er for begredelig å følge med på, kan jeg tilby en bildereportasje av NTB/Scanpix fra russetiden for 60 år siden. Da gikk utenlandsturen til København, og den var siste sprell i russefeiringen, som begynte 17. mai om morgenen. Og eksamen var i begynnelsen av mai.
(Innlegget ble påbegynt 14.08.2018 og fullført 16.08.2018)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no