Løkke i Sandvika

Andre blogginnlegg om Sandvikas lokalhistorie: se lenker under dette innlegget.
___________________________________________________________________________

Da jeg vokste opp øst for Sandvika på 1950- og -60-tallet, visste alle hvor Løkke og steder med “Løkke” i navnet lå. Nå er dette åpenbart et navn som er i ferd med å gå i glemmeboken. For bruker man i dag Løkke som stedsbetegnelse i Sandvika, blir mange tomme i blikket, og man skjønner at man må forklare. Det enkleste kan være å si Røde Kors-huset, for organisasjonen har merket huset tydelig. Til de mer urbane sier du “den store trebygningen bortenfor Kaffebrenneriet”. Og for mange er “over gaten fra NAV” det som oppklarer saken.

Det blir ikke enklere når en av de næringsdrivende i området bidrar til forvirringen. Bjørg Thorhallsdottir har til nå leid det største av de tre “veteranhusene” i Løkkehaven, der hun på bakkeplan driver butikk og et galleri som hun kaller Lykkehaven, og dessuten har lager for nettbutikken sin i 2. etasje. I husene her skulle det egentlig drives aktivt kunsthåndverk o.l., så når Lykkehaven med med lager og butikk etter hvert flytter til Sjøholmen, kan den planen kanskje bli gjennomført også i dette huset. Da bør det komme en virksomhet med et navn som ikke forvirrer.

Huset i Løkkehaven der “Lykkehaven” holder til, sto opprinnelig på den andre siden av Elias Smiths vei (som da het Ringeriksveien). Siden som vendte mot veien, vender nå inn i parken.

Noen stusser kanskje over navnet Løkkehaven brukt på det de kaller Løkkeparken. Googling avslører raskt at Løkkeparken ligger i Kragerø, mens Løkkehaven ligger i Sandvika. Bærum kommunes nettsider bruker heldigvis det riktige navnet og omtaler området som “parkanlegg”. Boligkomplekset som har felles innkjørsel med Røde Kors fra Leif Larsens vei (tidligere Brynsveien), heter Løkkehaven Boligsameie. Og her er det viktig å holde styr på konsonantene som antyder tidskoloritt: Løkkehagen (med g) er et boligprosjekt under utvikling på Løren i Oslo.

Tvers over gaten for det midterste av veteranhusene ligger et serveringssted som kaller seg Løkka Bar og Traktering. Løkka er for meg kortform for Grünerløkka, og navnet har absolutt ingenting å gjøre med Løkketangen. Kanskje er navnet Løkke opptatt, men da burde eierne vært mer kreative. Eierne er for øvrig et selskap med mer passende navn, Løkketangen Leie AS, som holder til på Rud, men som henviste til en svensk e-postadresse da de utlyste stillinger som barsjef og kjøkkensjef.

Det har vært ymse serveringsetablissementer på dette hjørnet av Løkketangensenteret. Men områdets opprinnelige serveringssted var Løkke, bygningen der Røde Kors nå holder til. Her ble Harreschous Hotel etablert i 1880, og hotellet holdt ut (i en periode under navnet Sandvigens Hotel) frem til 1916.

Harreschous Hotel i 1910.

Bærum kommune kjøpte eiendommen Løkke i 1916 og var eier til 1927. I denne perioden, som faller sammen med forbudstiden (forbud mot å selge brennevin), var det ikke serveringssted på Løkke. Men da kommunen i 1927 solgte eiendommen til Bøndernes Hus A/S, ble Løkke Restaurant etablert, og den var i drift til 1988. På Budstikkas nettsider står en lang og god artikkel om Løkke Restaurant.

Bøndernes Hus med nyåpnet Løkke Restaurant i 1927.

Løkke Restaurant hadde på 1960-tallet også uteservering i Løkkehaven om sommeren. Haakon B. Nielson (journalist, revy- og lokalhistoriker) skrev Løkkevalsen som en hyllest til bl. a. uteserveringen. Lydfilen under følger noten, men uten å repetere.

      

i dag er serveringstilbudet i Løkkehaven ikke akkurat overveldende. I tilknytning til Thorhallsdottirs butikk ligger en kafe. Og så er det visst planer om noe i “Steinhuset”, bygningen innerst i Løkkehaven, men der har det vært planer lenge uten at noe har skjedd. Steinhusets opprinnelse har for øvrig vært et diskusjonstema. Når man ser på Claude Monets kjente maleri fra 1895 og Wilses fotografi fra 1908, kan det ikke være tvil om at Steinhuset opprinnelig var gjødselkjelleren i låven på Løkke. I følge lokalhistorikeren Arne Mohus ble alle uthusene på Løkke revet i 1908.

    

Hvis jeg i dag skulle anbefale et serveringssted i Løkke-området, er jeg ikke i tvil: La Casa Monet Tapas Bar i “Monet-huset” ved elva. God mat, hyggelig betjening og et særpreget lokale. Der ville Claude Monet ha likt seg!
___________________________________________________________________________
I bloggen står disse innleggene om Sandvikas lokalhistorie:
“Gamlebyen” i Sandvika: Det som forsvant
“Gamlebyen” i Sandvika – urørt siden ca. 1900
Kolonialbutikken i Sandvika
Apotekergården i Sandvika med fortidens apotek
Løkke i Sandvika
Løkketangen, trebyen som kunne blitt Sandvikas “gamla stan”
Kadettangen var for lenge siden en tange
Arkitektur i mitt nærmeste nabolag
Sandvikas driftige damer
Gamle bilder fra Sandvika og Blommenholm
SCHWABENLAND – lokal krigshistorie med fjerne forgreninger

.

___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.

Én kommentar til “Løkke i Sandvika”

  1. I nest siste avsnitt står at det ligger en kafe i tilknytning til Thorhallsdottirs butikk. Det stemmer ikke. For tiden er det ingen serveringstilbud i Løkkehaven.

Det er stengt for kommentarer.