Siste råd før valget

Biting står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no.
Jeg har valgt ordet fordi det også kan være substantivering av verbet å bite.
Begge betydninger kan være aktuelle for det som her omtales.

___________________________________________________________________________

Valgkortet er ikke nødvendig for å avlegge stemme, men husk legitimasjon!

Valg er selvsagt ikke noen biting, unntatt for meg, som skal levere en stemmeseddel som vil bli forkastet. Det hadde vært fint om mange gjorde som jeg, slik at det ble et åpenbart rungende folkekrav at vi vil ha tilbake muligheten til å stryke kandidater på listene til kommunevalget. Men der regner jeg ikke med å få særlig gjennomslag. Derfor disse rådene til de som vil levere stemmeseddel som blir godkjent.

1. Hold deg langt unna alle valgomater
Valgomatene baserer seg på enkeltsaker, og så enkel er ikke en gang kommunepolitikken. Dessuten: Selv ikke jeg har fantasi til å forestille meg at noen av denne bloggens lesere ville overlate til en maskin å avgjøre hvilke stemmesedler (kommunestyre- og fylkestingsvalg) som skal legges i urnen.

2. Individuelt eller kollektivt
Slik jeg leser det politiske landskapet, legger partiene vekt på politikk som tar utgangspunkt i – satt på spissen – enten at individene bidrar til fellesskapet eller eller at fellesskapet styrer individene. Den som kan plassere seg i dette bildet, må finne den listen som samsvarer best med neste punkt.

3. Personvalget er viktigst
Det eneste vi vet sikkert om de neste fire årene, er at vi ikke vet noe sikkert. Derfor er det viktig at de som representerer oss i styrende organer, er i stand til å ta kloke avgjørelser i uventede situasjoner. Slik valgordningen er, må man godta den “pakken” nominasjonskomiteene har satt sammen, ingen kan fjernes. Men det er lov til å gi tilleggsstemmer og til å overføre fra andre lister.

Aftenpostens morgennummer var nest siste avis før stortingsvalget 1969 (siste avis var aftenutgaven, som også kom på lørdager). Klikk på bildet for å lese forsiden og side 16 om stortingsvalget.

For femti år siden var lørdag 6. september siste avisdag før stortingsvalget på mandag. Det bar Aftenposten preg av både på forsiden og inne i avisen. Statsminister for den borgerlige samlingsregjeringen, Per Borten (Senterpartiet), ba om fornyet tillit og fikk det. Det kommer helt sikkert ikke til å skje ved dette valget.

Helt til slutt et lite, littært bidrag. Diktet nedenfor sto i Aftenposten 22. august. Det inneholder kanskje like gode valgråd som alt annet?

(Innlegget ble påbegynt 02.09.2019 og fullført 02.09.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no