Kommune- og fylkestingsvalget

Heller ikke denne uken er valget en biting, egentlig. Men jeg er en biting i valgsammenheng, med en forkastet stemmeseddel i kommunevalget og stemme til et treprosent-parti i Fylkestingvalget.

Valgresultatet klart. Resultatet av valget er mer usikkert. Noen partier har riktignok allerede funnet hverandre, som Rogalands “Romeo og Julie”, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) og MDG. Men ellers skal det forhandles og/eller “hestehandles” før vi vet hvilke konstellasjoner som skal styre kommuner og fylker de neste fire årene.

Et ord som etter min mening sammenfatter valgresultatet, er “konfrontasjon”. De  partiene som har tradisjon for å finne kompromisser, har til dels sterk tilbakegang. Énsaks- og  ytterkantpartier har til dels stor fremgang, og velger dessverre også å være konfronterende i sin seiersrus, som Lan Marie Nguyen Berg på MDGs valgvake. Det er stor kontrast til Erna Solberg på Høyres valgvake, som videoklippene nedenfor viser.

  
Klikk på bildene for å se utsnitt av Lan Marie Nguyen Bergs og Erna Solbergs taler til valgvakene i henholdsvis MDG og Høyre.

Dagsavisens siste utgave før valgdagen beskrev valgutsiktene på en pussig måte. Overskriftene på forsiden og kommentaren på side 6 etterlot liten tvil om hvor ille det ville gå med Høyre og Fremskrittspartiet. Men det stemte lite overens med det som var trukket ut som stikkord fra Arne Strands kommentar og deler av

    
Lite samsvar mellom Dagsavisens forsideoppslag og det som står inne i avisen. Klikk på teksten til høyre for å se den i leselig størrelse.

kommentaren. Og Hege Ulsteins kommentar Støre blir mindre i samme avis viser at valget av overskrifter dekker over et større problem. Hun skriver bl.a.:
___“Dette partiet heter Arbeiderpartiet. I år ligger det an til å gjøre
___det så dårlig ved valget at vi må tilbake til tida før allmenn
___stemmerett ble innført, for å finne like svake tall. Det er vanskelig
___å finne et språklig bilde som beskriver godt nok hvor alvorlig
___dette er. Men hvis du ser for deg en fotballspiller som skyter
___straffesparkene stang ut ti ganger på rad, foran åpent mål, er du
___inne på noe.”

Nå ser det ut som Arbeiderpartiet likevel beholder byrådsmakten i Oslo på grunn av SVs og MDGs fremgang og på Rødts nåde. Også her i Bærum blir det ved det gamle på kommunenivå, Høyre og Fremskrittspartiet har til sammen mer enn halvparten av representantene i kommunestyret. I fylkestinget – det nye fylket Viken med 87 fylkestingsrepresentanter – får H/FrP/V/KrF 35 plasser mot 29 for AP/SV/R. Så da spørs det hvilken side SP (12), MDG (7), FNB (3) og Pensjonistpartiet (1) velger.

Her i bloggen har jeg ikke spådd om valgresultatet. Men jeg bemerket  en måned før valget at NRK valgte å konsentrere seg om rikspolitikere ved innledningen til lokalvalgkampen, noe som ikke endret seg vesentlig. Nå er valget over, og lokalpolitikerne kan puste lettet ut – det er fire lange år før de igjen må ha nærkontakt med velgere.

(Innlegget ble påbegynt 10.09.2019 og fullført 11.09.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no