Egen skatt på NRK-“kvalitet”

Biting står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no.
Jeg har valgt ordet fordi det også kan være substantivering av verbet å bite.
Begge betydninger kan være aktuelle for det som her omtales.

___________________________________________________________________________

Fra årsskiftet har NRK-lisensen forsvunnet og er erstattet av personskatt som alle må betale. Selv har jeg ikke betalt lisens de siste årene (jeg har sett nett-TV, som ikke har vært lisensbelagt), så for meg betyr endringen en reell utgiftsøkning på ca. 1500 kroner. Mens lisensen gjaldt TV, går NRK-skatten til å dekke hele NRKs virksomhet: radio, fjernsyn og nettbaserte tjenester. Og siden dette er en skatt alle er pålagt å betale, enten man benytter seg av NRKs tjenester eller ikke, er alle også meningsberettiget når det gjelder hvordan NRK bruker pengene. Jeg har sett på min opplevelse av NRK-tilbudet.

Etter at NRKs tilbud på FM-radio forsvant for et par år siden, har jeg – i lilkhet med mange andre, ifølge statistikken – hørt lite på direkte radio. Unntaket var en tid nyhetssendingene, men som jeg har fortalt tidligere her i bloggen, er de lite å skryte av. Det eneste radioprogrammet jeg etter hvert hørte direkte, var P2-programmet Språkteigen på søndager, men den programposten har i praksis vært nedlagt siden november, Av de andre tolv radiokanalene med programoversikt på radio.nrk.no  hørte jeg for lenge siden på NRK Klassisk, inntil man begynte å sende enkeltsatser og andre utdrag i stedet for hele verk i sammenheng. NRK Jazz sender stort sett hele jazzlåter, unntatt før nyhetene, når musikken tones ned enten stykket er fullført eller ikke. Jeg sluttet å høre på kanalen da den hadde sendt It was a very good year med Frank Sinatra omtrent annen hver dag i et par uker.

Direkte radio er for meg erstattet med podcast, lydfiler som lastes ned fra forskjellige leverandører. Men jeg leser programomtalen i podcastoversikten, og nøyer meg med å laste ned det som ser interessant ut. Det fungerte greit til årsskiftet. Da ble det plutselig umulig å vite hva NRK-podcastene inneholdt etter at jeg hadde fått dem inn på min PC (videoen nedenfor bør ses i fullskjerm).

Min tilbakemelding til NRK etter at jeg på 4. forsøk fikk svar på spørsmål om merking av podcaster.

Jeg sendte et spørsmål om dette til NRKs “Publikumsservice” (andre firmaer kaller det “Kundeservice”, og mine anførselstegn er satt med hensikt), men Ola (som selvsagt ikke har noe etternavn)  forsto ikke spørsmålet, heller ikke på annet forsøk. Jeg prøvde en direkte henvendelse til podcastsjef Vilde Hjort Batzer, men fikk ikke svar (min e-post hadde havnet i søppelposten, var hennes forklaring). På fjerde forsøk fikk jeg forklaring og “hjelp”, både fra podcastsjefen og Ola. Jeg kunne ikke dy meg for et svar, som er gjengitt til høyre.

På TV har jeg stor glede av NRKs arkiverte sendinger på nett-TV. Men selve arkivet er det umulig å finne frem i. Søking etter programtitler eller personer gir stort sett helt nye sendinger som svar, mens det jeg leter etter, kan være sendt for noen år siden. Men av og til finner jeg noe, vanligvis når jeg googler et spørsmål. Hvorfor kaller da NRK det de har på sine nettsider for et programarkiv?

Så spørs det hvor lenge det går an å se nett-TV med min tre år gamle Chromebook. Etter årsskiftet skjer det stadig at avspillingen stopper opp noen sekunder mens skjermen viser at det lastes ned noe. Kanskje er NRKs nett-TV “oppgradert”, slik at man må kjøpe nytt utstyr – det var jo prinsippet ved innføringen av DAB. Jeg kunne selvsagt spørre NRKs “Publikumsservice” om dette, men orker ikke en ny runde tilsvarende den jeg hadde om podcast. Uansett: NRK er årsak til en utgiftsøkning for meg på kr. 1500 i år.

(Innlegget ble påbegynt 29.01.2020 og fullført 29.01.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

2 kommentarer til “Egen skatt på NRK-“kvalitet””

 1. Carina Berge, leder for NRK Publikumsservice, skriver i en e-post:

  “Hei, Torgeir.

  For det første vil jeg si at vi er glade for at du lytter til våre podkaster. Vi setter stor pris på engasjementet. Flere av de som jobber med podkast i NRK har sett henvendelsen din og kommet med svar. Her er en oppsummering:

  Vi sto overfor en rekke valg da vi lagde den nye podkast-publiseringsløsningen, PodPush. Vi ville legge til rette for den måten å finne, velge og lytte på podkaster som de aller, aller fleste bruker i 2020. Det var altså et bevisst valg å ikke støtte id3-tagger i overgangen til ny podkastløype. Støtte for id3-tagger gjør alle mp3-lydfiler tyngre fordi bilder må ligge i lydfila. Dette ønsker vi ikke blant annet på grunn av databruk på mobil. Id3-tagger gir en mindre rik metadata enn det vi ønsker å presentere både i egne tjenester og i tredjeparter. Det er også nærmest en utgått standard som ville forsinket vår nye publiseringsløsning om vi hadde bestemt oss for å støtte den. Vi må være kostnadseffektive i alt vi gjør siden vi gjør det med publikums penger. Vi støtter ikke alle mulige avspillingsteknologier, nettlesere og dingser, vi må prioritere der vi treffer flest.

  For at dette skal bli mer brukervennlig og oversiktlig for deg vil jeg anbefale deg å vurdere en podkastklient. Har du vurdert å bruke Winamp? https://www.wikihow.com/Add-Podcast-Subscriptions-in-Winamp
  Alternativt kan du bruke NRK Radio: https://radio.nrk.no/ Det går helt fint an å velge seg programmet man vil høre også på NRK Radio, uten først å laste ned filen til sin maskin. Om du lager deg en bruker kan du favorittmerke podkaster du ønsker å høre på senere.
  Vi håper du kan finne en måte som gjør at du fortsatt kan finne, velge og lytte til våre podkaster.”

  1. Svaret ovenfor inneholder en grundig forklaring på det jeg har spurt om. Men jeg synes det er unødvendig tungvint at jeg får svar først når jeg spør femte gang i form av et blogginnlegg.
   Ellers konstaterer jeg at NRK bevisst har valgt ikke å la programinformasjon følge lydfilene, og at NRK mener jeg bør velge andre podcastløsninger enn den jeg er fornøyd med (minner om innføringen av DAB). For meg blir konklusjonen å velge bort det meste av NRKs podcaster.
   Den løsningen NRK karakteriserer som “nesten utdatert”, er den som BBC bruker. BBC klarer også å bruke et filnavn som f.eks. FromOurOwnCorrespondentPodcast-20200125-SalviniAndTheSardines, der jeg får de opplysningene jeg trenger. NRK har bevisst innført filnavn som f5c523b2-1771-403c-bd7e-e5e2fee54f61_0_ID192MP3, helt ubegripelig for publikum, men fint for NRKs statistikksystem ifølge e-post fra podcastsjefen.

Det er stengt for kommentarer.