Plutselig er det desember

Det er 1. desember i dag, første adventshelg står for døren og i morgen tennes julegranen i Sandvika. Årets gran er hentet fra Skui, og står klar på hjørnet av Budstikkegården. Det er hyggelig at “gamle” Sandvika holder på tradisjonen og velger første helg i advent til dette arrangementet. Handelsstanden er litt mer utålmodig, og har julepyntet gågaten i et par uker allerede.

Sandvikas julegran (foreløpig uten tente lys) og julegate anno 2017. Lysgirlanderne over gågaten skimtes så vidt når man klikker på bildet og ser det i fullskjermversron.
Juletreets plassering i 1956 (foto fra 1951). Klikk på bildet for stor utgave

Sandvika fikk sin første julegate i 1956. Som bildet nedenfor viser, var det svært enkelt: granbarprydet girlander med lyspærer på Østbygårdens fasade, to tilsvarende over Ringeriksveien (dagens gågate) til henholdsvis Bjerkaasgården og Ringigården og en julegran noe mindre enn den som tennes i morgen. Julegranen sto øverst i dagens Kinoveien der det var en plass mellom Bjerkaasgården  og Ringigården.

Sandvikas første julegate i 1956. Av bygningene på bildet eksisterer i dag bare den bakerste, der Ark bokhandel holder til i lokalene som den gang huset Bernh. Moes jernvareforretning.

Da jeg vokste opp, var julemessen på Løkke et fast innslag i førjulstiden. Den ble arrangert av Bærum Bakkebøklubber, og der kjøpte vi julegaver til mor, far og andre voksne. Bildet av et julepyntet Løkke fra 1965 minner meg om stemningen inne i

Løkke (egentlig Bøndenes hus) i 1965. Restaurant i 1. etasje, og i festsalen i 2. etasje holdt Bærum Bakkebøklubbers julemesse til.Klikk på bildet for å lese mer om Løkke.

festsalen i 2. etasje, der messen holdt til. Det var også en julemesse i Finstadgården, der Ford-forhandleren Røhne og Selmer stilte sitt utstillingslokale til disposisjon for Bærum sosiale dameklubber. Både denne og Bakkebøklubbens messe var til inntekt for åndssvakesaken, men de to klubbene arbeidet for ulike institusjoner og var visst ikke helt på talefot. En av leieboerne på Langset, Margot Thorstensen (gift med fargehandler Sverre Thorstensen) var med i Bakkebøklubben, så vi gikk dit, selv om Finstadgården lå på vår side av Sandvika.

På bildet nedenfor ligger Finstadgården i bakgrunnen, og julemessen foregikk i lokalene lengst til høyre. Det er nok julestemning fotografen ønsker vise også, med julepynt på den nyeste delen av Brambanigården til venstre. Men i dag kan man gjøre seg mange tanker om et bilde tatt i 1959, for nesten seksti år siden.

Riksvei 40 gjennom Sandvika i 1959. Bildet er trolig tatt om natten.

Fotografen har stått i inngående kjørefelt på “E18”, som da het riksvei 40 (lokalt Drammensveien) og gikk forbi Rådhuset. Men siden det ikke finnes mennesker på bildet, er det nok tatt om natten – fotograf Aksel Larsen hadde atelier og butikk i Städegården et par steinkast mot Oslo. Foran Finstadgården er krysset med “E16”, som da het riksvei 20 (lokalt Ringeriksveien). I bygningen til venstre kan man skimte varer fra Ørnulf Wiigs elektriske forretning, som lå der restaurant Caspar nå holder til. Til høyre ligger Helmergården (oppkalt etter lensmann Helmer som bygde den), en trevilla som fikk stå da Rådhuset ble reist. Den ble revet da rådhusfløyen langs Sandvikselva ble bygd. Bortsett fra Helmergården, og fordi området bak Finstadgården er mørklagt, kunne bildet nesten vært tatt i dag.

Innledningsvis gledet jeg meg over at Sandvikas julegran tennes til tradisjonell tid i første adventshelg. Det foregår også andre lystenningstradisjoner. En av dem er tenning av julesyrinbusklysene hjemme hos et av de fremtredende medlemmene av sanggruppen Hummer & Canari, der jeg er med. Det foregår 2.  søndag i advent med tradisjonelt program: Tenning av lysene, en liten, førjulspreget konsert og hyggelig samvær med enkel servering. Det er trangt om plassen, men om noen av bloggens lesere har lyst til å overvære begivenheten, så ta kontakt.

(Innlegget ble påbegynt 28.11.2017og fullført 29.11.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no