Langfredagstanker

For tre år siden skrev jeg blogginnlegget Hedningens jul. Påsken er, så vidt jeg vet, en viktigere kirkelig høytid enn julen, så med kirkelige øyne er jeg nok enda mer hedensk nå, når jeg bedriver blogg på en langfredag. Det får så være.

Fra min tid som lærer husker jeg påskeferien, og særlig begynnelsen av den, som en laaaang periode med fridager. Frihetsfølelsen var faktisk større på fredag før palmesøndag enn på siste dag før sommerferien. For det har bestandig vært min påske: en lang rekke dager uten noe program. Da ser jeg bort fra de påskene jeg var utskrevet ekstrahjelp i fars butikk (les Værsågod, neste! fra april 2017). For andre er påsken en viktig, religiøs høytid. Den kristne påsken begynner vel egentlig 1. påskedag, som i år (etter hva jeg har kunnet finne ut) er 8. påskedag for de som tilhører den jødiske tro. Men påskelammet har de to religionene felles, og det er interessant å se hva tre så ulike kilder som Store norske leksikon, Harstad Tidende og Den danske folkekirke kan fortelle om det – og hvordan Joacim Lund i Aftenposten korrigerer dem.

Før i tiden var nesten alt stengt i påsken, dvs. fra skjærtorsdag til 2. påskedag, og det var kø i de få butikkene som holdt åpent påskeaften. Fars butikk var blant dem, og den ene påskeferien (i betydningen «reise bort i påsken») jeg kan huske fra folkeskolen, var familien på tur til Stockholm.

Nå er også alt stengt, ikke bare i påsken, men hele tiden (i hvert fall frem til 11. april, når de gjeldende corona-restriksjonene utløper). Vaksinasjonssenteret i Bærum stengte også, og min dose nr. 2 med Moderna-vaksine ble utsatt fra i går (skjærtorsdag) til førstkommende tirsdag. Men Vinmonopolet er åpent på påskeaften – til 15.00 som på vanlige lørdager.

(Innlegget ble påbegynt 28.03.2021 og fullført 28.03.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no