Hedningens jul

I dag er første dag etter vintersolverv. Det betyr at vi har dagslys litt lenger (et knapt minutt eller så) enn i går. Foran oss ligger nå et halvt år der hver dag har mer dagslys enn den forrige. Dette er noe en hedning som jeg kan feire. Julefeiring er et nymotens påfunn!

Feiringen av  julaften ble et spørsmål jeg måtte ta stilling til etter at  far døde og jeg ble “foreldreløs” i 2005. Et par år fortsatte tradisjonen med familiejul i litt ulike varianter før jeg “begynte for meg selv”. Et eller annet julearrangement kunne kanskje ha bruk for meg, trodde jeg.  Men så fant jeg ut at det var ventelister for å være medhjelper på julaften, og da var konklusjonen enkel: julaften hjemme i selskap med meg selv.

Hovedbygningen på Langset er julepyntet selv om hedningen i huset bak ikke feirer jul.

“Ikke sitt alene i julen” var en overskrift i Budstikkas nettavis i begynnelsen av desember. Det viste seg å være tekstreklame for Risenga bo- og behandlingssenter i Asker, som truet med “andakt, ribbe, medister og alt annet som hører med” for kr 189,- på julekvelden. Her i huset blir det avgjort ikke andakt, men helt sikkert ribbe og noe av det som hører med. Jeg slipper å pynte meg, og jeg har hyggelig selskap av lesestoff eller TV-programmer som står på vent. Dessuten inneholder telefonen min noen timer med podcast-programmer jeg ikke har rukket å høre.

Et podcastprogram jeg har hørt, er Alistair Cookes Letter from America fra 3. juledag 1996. “A history of father Christmas” er tittelen, og den anbefales. Et alternativ – eller et tillegg – til denne er András Schiffs fremføring av Bachs Goldberg-variasjoner. I motsatt ende av temperaments-skalaen befinner Beethovens 5. symfoni seg. Det er 219 år i dag siden “Skjebnesymfonien” ble fremført første gang, og den blir man aldri lei av å høre.

Julehilsen fra Langset.

(Innlegget ble påbegynt 21.12.2017 og fullført22.12.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Én kommentar til “Hedningens jul”

  1. Bra sagt, Torgeir!
    Etter mange år med kristen julefeiring og alskens andre kristne aktiviteter, er det herlig å slippe å delta i denne nymotens religionens fjollete tradisjoner.
    Ønsker deg en god hedensk jul!
    — Einar
    PS Selv har jeg valgt å feire jul i New Zealand hvor det i alle fall er sommer og sol i denne søte juletid…..

Det er stengt for kommentarer.