Et år i unntakstilstand

På en pressekonferanse 12. mars 2020 kunngjorde regjeringen strenge tiltak mot coronasmitte.

I fjor på denne tiden var det unntakstilstand. Nasjonalt ble den innført 12. mars p.g.a. corona-pandemien. For meg inntrådte den fire dager senere, da jeg fikk slag, heldigvis med få alvorlige virkninger.

«Torgeirs tanker om tilværelsen» heter denne bloggen, og når tilværelsen blir så forandret som den ble for meg 16. mars i fjor, blir det mange tanker. Med litt mindre hell kunne jeg blitt helt ute av stand til å klare meg selv, og hvordan skulle det gått for en superindiviualist som meg? Eller jeg kunne blitt en sengeliggende «grønnsak» uten mulighet til å kommunisere med omverdenen. Tanken på det siste fikk meg til å skrive et notat som er vedlagt fremtidsfullmakten min, der jeg gir uttrykk for hvordan jeg ønsker å bli behandlet hvis en slik situasjon skulle oppstå. Et innslag i NRK-programmet Verdibørsen bidro også til at jeg skrev dette vedlegget.

Den nasjonale unntakstilstanden har jeg merket lite til. De personene jeg omgås jevnlig, er så få at kontakten hele tiden har vært mulig innenfor de reglene og retningslinjene som har vært gitt. Jeg har gått glipp av et par konserter, men har fått billettpengene refundert. Ellers har jeg hatt min ukentlige handlerunde i de samme butikkene som før pandemien, og har til fulle fått erfare Quintus Ennius’ ord: Amicus certus in re incerta cernitur.

Selv om jeg tilsynelatende er like «god» som før slaget, merker jeg selv at ikke alt er på plass. Tidligere spøkte jeg med at jeg er en gammel mann, nå har det blitt en realitet jeg merker, særlig når jeg tusler forsiktig over gårdsplassen. Enkle gjøremål tar lang tid, jeg utsetter det som kan utsettes (og vel så det) og jeg har blitt veldig flink til å sove, særlig om formiddagen.

Jeg kan ikke motstå fristelsen til å avrunde tilsynelatende svært alvorlig med den avsluttende moralen fra Johan Herman Wessels ikke så veldig alvorlige dikt Smeden og Bageren: «Beredt til Døden altid vær! Den kommer, naar du mindst den tænker nær.»

(Innlegget ble påbegynt 28.03.2021 og fullført 01.04.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no