En av naboene oppe i veien fortalte at han pleide å heise flagget om ettermiddagen 7. mai, «for det gjorde vi i 1945.» Så vidt jeg vet, fortsatte han med den flaggmarkeringen så lenge han levde. Flagg 7. mai ble sett på som dristig i 1945, og var nok det, selv om NRK (kontrollert av okkupantene) hadde meldt om tysk kapitulasjon i firetiden, de tyske styrkene i Danmark og Nederland hadde kapitulert 5. mai og kapitulasjonserklæringen var blitt undertegnet i Reims 7. mai. Okkupasjonsmakten i Norge bekreftet kapitulasjonen 8. mai, som er flaggdag.
Maidagene 1945 i/ved Sandvika (klikk på bildene for større utgaver). T.v.: Milorg-vaktpost i det daværende krysset mellom Drammensveien og Ringeriksveien like ved Rådhusparken. Skipsmastene i bakgrunnen tilhører krigsskipet SCHWABENLAND. T.h.: Milorg-avdeling på marsj mot Sandvika på daværende Drammensveien, nå Sandviksveien (Langsets hovedbygning ligger utenfor øverste venstre hjørne av bildet).
Nordmenn, og de fleste europeere, ser på 8. mai 1945 som slutten på 2. verdenskrig. For USAnere er 8. mai VE Day (Victory Europe). VJ day (Victory Japan) kom først 15. august, så for den delen av Nortraship-flåten som seilte i Det fjerne østen, fortsatte krigen også etter VE-dagen. Alistair Cooke fortalte om dette i et Letter from America i 1995 (hør eller les).
121 år før VE-dagen ble Beethovens 9. symfoni urfremført i Wien. Komponisten selv var da så døv at han neppe hørte musikken, i hvert fall måtte en av sangsolistene snu ham mot publikum slik at han kunne se applausen. Et arrangement av Ode an die Freude (Ode til gleden) fra symfoniens siste sats har siden 1985 vært EUs «nasjonalsang». Den kalles også Europahymnen, og kan passe til slutt på minnedagen for seier i Europa.
(Innlegget ble påbegynt 05.05.2021 og fullført 05.05.2021)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Følg denne bloggen |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no