Syklistplagen

Når jeg går til Sandvika, har jeg igjen begynt å bruke mitt “syklist-vern”, beskrevet her i bloggen i innlegget Vern mot syklister for mer enn tre år siden. Men overskriften for dette innlegget er ikke myntet på meg, selv om noen syklister sikkert synes jeg er en plage – da ville det stått “syklist-plageren.

Dette skiltet burde kanskje ha vært trekantet (som er formen på fareskilt).

Grunnen til at jeg igjen har tatt i bruk syklistvernet, er at skremmende mange av de syklistene som har passert meg bakfra i god fart, åpenbart ikke kjenner paragraf 3 i Vegtrafikkloven:
__“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret”.
Denne bestemmelsen, som i loven står under overskriften “Grunnregler for trafikk”, har neppe vært langt fremme i bevisstheten hos Ivar Grøneng, som for to år siden ble bøtelagt for å ha hindret trafikken da han syklet i kollektivfeltet på Mosseveien. Han nektet å vedta boten, og saken har nå vært oppe i Høyesterett, etter at Grøneng ble frikjent i tingretten og dømt i lagmannsretten. NRK Oslo og Viken omtalte saken, og Grøneng uttalte i innslaget at politiet i retten hadde sagt at det er lov å sykle i kollektivfeltet, “det er bare det at de bestemmer når det ikke er lov”. Han mente ellers at han hadde opptrådt lovlydig og gjort det samfunnet ventet av ham – det er ikke sikkert at de som kom forsinket hjem med bussen, er enige med ham.

Høyesteretts avgjørelse i saken foreligger ennå ikke.

(Innlegget ble påbegynt 02.09.2020 og fullført 04.09.2020)
___________________________________________________________________________

Se også Tilbakeblikk 11.09.2020

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall.