Rullestol!

På en eller annen TV-kanal som jeg ikke har tilgang til, foregår for tiden en dansekonkurranse. En av deltakerne er Birgit Skarstein, som bruker rullestol, og som av enkelte har fått pepper for å delta med den i en konkurranse for “vanlige” dansere.

Klikk på bildet for å lese teksten i eget vindu (under skanningen har dessverre én linje i hver spalte forsvunnet).

Min kompetanse på området dans er svært begrenset. Derfor fikk jeg noen aha-opplevelser da jeg leste Selma Morens intervju med Birgit Skarstein i Dagsavisen sist lørdag (til høyre).

Min erfaring med rullestol (som observatør, ikke bruker) skrev jeg om her i bloggen i innlegget Hvorfor skal noen påføres et unødvendig handikap? i februar 2018. Holdningen til rullestolbrukere var også tema i NRK-programmet Språkteigen nylig. Og for snart tre år siden hadde NRK Dagsrevyen 21 en reportasje om en hotelldirektør som skulle gjennomføre arbeidsdagen i sitt eget hotell som rullestolbruker.

Hotelldirektøren fikk erfare mange sider av (delvis mangelfull) “universell utforming”, et prinsipp som går ut på å gi bruksgjenstander en utforming som gjør at de kan brukes av alle. Det innebærer mer enn et skråplan for rullestol ved inngangen, f.eks. skrulokk som lar seg åpne med svake hender eller bruksanvisninger som kan leses uten bruk av forstørrelsesglass.

Universell utforming er enklest å få til hvis det er i tankene allerede under planlegging. Siden dette prinsippet er nokså nytt, er det mange gamle mangler som må rettes opp. Selv har jeg gjennomgått Enklere livs nettsider. Der finnes mange hjelpemidler til daglig arbeid i hjemmet, noe av det er uaktuelt å kjøpe, men kan gi ideer til annerledes bruk av redskaper man allerede har.

(Innlegget ble påbegynt 23.09.2020 og fullført 24.09.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no