Mandag 1. oktober: FNs internasjonale dag for eldre

Dette må da være en ypperlig oppsang til kommende mandag, 1. oktober, som er FNs internasjonale dag for eldre. Teksten er nå én sak: “Jeg vet om en gammel mann”. Men de som har et noenlunde bevisst forhold til fremførelsen første gang, i 1966, hører med til målgruppen for eldredagen.

Mon tro hvor lenge det blir hetende “eldredagen”. I min barndom ville nok betegnelsen ha vært “dagen for de gamle”. Arne Bendiksen skriver i teksten til Intet er nytt under solen om en gammel mann – ikke en eldre mann. Om ikke mange år heter det antakelig “seniordagen”. Det er allerede flere år siden Bærum kommune skiftet fra “eldresenter” til “seniorsenter”. Og da organisasjonen Seniorsaken (nå Senior Norge) ble stiftet i 2002, gikk den rett på det nyeste begrepet: senior.

Holdningen til høy/høyere alder avhenger nok av ens egen alder. Hanne Mauno skrev i Dagsavisen i april om det å passere femti (da er man eldre-aspirant, etter min mening). Hun ordlegger seg litt småmuntert om temaet i sin faste lørdags-petit. Marit Nerem er mer alvorlig i sitt innlegg i Aftenposten i februar, med utgangspunkt i at hun fyller 79 i år.

Tar vi med spennet fra “har passert femti” til de aller eldste,  utgjør dette 28,6 prosent av Norges befolkning i år (aldersgruppen eldre enn 55 år). Det er mye snakk om å utnytte denne “ressursen”, men realiteten er at man er “gammel” i betydningen “utdatert” hvis man som arbeidssøker har passert femti.

“Jeg prater og søker trøst, han gynger i stolen” synger Åse Kleveland i Intet er nytt under solen. Det er nok den veien det går, og det er vakkert illustrert av Mills Brothers i Old Rockin’ Chair:

(Innlegget ble påbegynt 27.09.2018 og fullført 27.09.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no