Hijab – haram, halal eller påbudt?

Aftenposten 18. november med ni sider om hijab.

Sist lørdag var hodeplagget hijab hovedtemaet i del 2 av Aftenposten. På dette temaet hadde avisen spandert ni sider pluss forsiden av del 2. Tre faktaspalter hadde “leksikalske” opplysninger om hijab, resten var basert på intervjuer med 50 kvinner som bruker hijab. De forteller om hvorfor de går med hodeplagget og om hvordan de opplever at andre ser på bruken. Flertallet hadde ikke opplevd problemer, men Aftenposten valgte å la overskriften representere mindretallet: “Med en gang folk ser meg i hijab, tror de at jeg er undertrykt eller at jeg ikke får være med på ting”.

Hijab er det mest moderate “muslimske” hodeplagget. Store norske leksikon skriver “også kjent som skaut” i sin artikkel om plagget. Det synes jeg gir et galt inntrykk. I min norske hverdag sender bruk av hijab signaler til omverdenen om brukeren, noe et vanlig skaut ikke gjør. Dagsavisen-innlegget Minoritetens mektige mote av Pia Henriksen handler om dette. Hun skriver mest om niqab, som dekker hele ansiktet unntatt øynene, men er også inne på hijab.

Voksne, norske kvinner som bruker hijab, må forutsettes å ha valgt det selv. Barn med hijab er noe helt annet. Mina Ghabel Lunde skriver om det i Aftenposten-kronikken Hijab på barn er den groveste kollektive ansvarsfraskrivelsen i Norge i august. Født i Teheran og med familie der har nok hun bedre bakgrunn for å uttale seg om hijab-bruk enn de fleste andre “synsere”.

Unni Wikan har også bakgrunn for å uttale seg om hijab. Hun er professor emerita i sosialantropologi, og har reist og oppholdt seg lenge flere steder i Midtøsten. I oktober var hun gjest i NRKs Verdibørsen under overskriften Polygami, hijab og æresvold også i norsk kultur? Det er verd å høre på!

I denne bloggens første innlegg om hijab skrev jeg: “Jeg heller nok i retning av å mene (det var vel forsiktig sagt!) at bruk av hijab hverken fremmer likestilling mellom kjønnene eller integrering.” I dag ville jeg nok sløyfe forsiktigheten.

(Innlegget ble påbegynt 21.11.2017 og fullført 24.11.2017)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Les også:
Nazisme, revy – og hijab (24.02.2017)
Hijab, revy og “nazi-frisør” – igjen (11.03.2017)
… og søk på “hijab” i søkefeltet øverst til høyre og åpne svarene med overskrift “Alternative fakta”.

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no