Gudrun, min eldste tante

For de som markerer navnedager, er dagens navn Gudrun. Jeg hadde en tante som het Gudrun, den eldste av mine tanter og onkler, født 15. august 1899.

Gudrun kommer ikke høyt på navnestatistikken i dag. Ca. 5000 personer har Gudrun som første eller eneste fornavn. Da min tante ble født, var Gudrun blant de ti mest brukte navnene, og populariteten steg frem til årene 1908-1910, da det var det nest mest brukte jentenavnet. Navnet har norrøn opprinnelse, og ifølge nettstedet Norske navn  er betydningen “Guds hemmelige kunnskap”.

Tante Gudrun var altså det første barnet mine besteforeldre på farssiden, Lina og Torgeir, fikk. Hun ble født på Jeløya, dit foreldrene flyttet etter bryllupet fordi Torgeir skulle drive et båtbyggeri der.  En dag jeg satt og så på slektshistorien, slo det meg at det var “farlig” kort tid mellom bryllupet (27. november 1898) og den førstefødte. Kunne årsaken til at de dro til Jeløya, på helt motsatt side av landet, være at de ville unngå en skandale, at Gudrun var “satt i produksjon” litt for tidlig? Jeg fant en artikkel på nettstedet Tidskriftet den norske legeforening, og kunne slå meg til ro med at det holdt – så vidt.

Gudrun vokste opp på Jeløya og senere på Oma, dit foreldrene flyttet tilbake etter noen år. Hun fikk etter hvert ni yngre søsken. Den yngste av dem var 20 år yngre enn henne. Hun giftet seg, men det ble et kort og ulykkelig ekteskap. Så ble hun boende hos foreldrene, og skaffet inntekt til familien ved å betjene den lokale telefonsentralen, som ble bygd på eiendommen. Da bestemor døde, ble  hun bestefars husholderske så lenge han levde. Hun gikk selv ut av tiden i 1969. Jeg tenker ganske ofte på tante Gudrun, for i kjøkkenskapet står et stråmønstret servise som jeg har arvet etter henne, og som jeg bruker daglig.

Selv om navnet Gudrun er lite brukt i dag, ble det valgt til et av oljefeltene i Nordsjøen. Det ble gjort funn på Gudrunfeltet allerede i 1975, men utbyggingen begynte ikke før i 2010. Feltet ble satt i produksjon i 2014, og ble offisielt åpnet 19. august 2014, nesten på dagen 115 år etter at tante Gudrun ble født.

(Innlegget ble påbegynt 22.11.2017 og fullført 24.11.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no