Fremføring i nordkoreansk stil og på andre måter

De som ser på bildet nedenfor og ikke for sitt indre øre hører lyden av den nordkoreanske nyhetsoppleseren, kan spille av videoklippet.

Det høres ut som om NRKs sportsredaksjon har gått på kurs samme sted som den nordkorenanske damen. Her er en av NRK-journalistene, Siri Husby Fiskum, med innledningen og avslutningen på den utvidete sportssendingen på NRK Alltid nyheter 15. februar:

Det er åpenbart at NRK-sporten har inngått et samarbeid med Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) – eller kanskje har man så liten tillit til de radiotekniske installasjonene i Pyeongchang at man prøver å rope hjem? Siden denne bloggen er OL-fri sone, er alle deltakernavn utelatt i reportasje-collagen nedenfor. For ordens skyld forsikrer jeg om at det er en reportasje fra OL i Pyeongchang (det påstår i hvert fall NRK), selv om det lett kan høres ut som reportasje om noe annet:

I den andre enden av decibel-skalaen finner vi nyhetsredaksjonens Inger Marit Kolstadbråten. Hun var i Colombia under folkeavstemningen der i oktober 2016, og da hørte jeg for første gang hennes naturlige talestemme i direkte samtale med Dagsrevyens studio:

Det var hyggelig å høre henne snakke uten manus, for vanligvis leser hun kommentarer til utenriksstoff, og da er det virkelig snakk om å lese. Det er nesten utrolig at lydklippet er av samme person som snakker i klippet ovenfor. Den leste kommentaren er en fullstendig livløs fremføring, der stemmeleiet stadig kommer tilbake til nøyaktig samme punkt (markert med tall). Dette er dessverre den versjonen av Kolstadbråten som vanligvis er å høre.

Selvsagt må nyhetskommentatorene ha et manuskript å holde seg til. Men i et ledende etermedium som NRK må teksten fremføres så nær naturlig dagligtale som mulig, og uten lesetone. I denne sammenhengen er det to forhold som forundrer meg. Det ene er at en talefør dame som Inger Marit Kostadbråten velger å fremføre teksten så livløst. Det andre er at ingen i NRK reagerer på det (det har vært slik i lange tider) og gjør noe med det. Og hun er ikke alene om dette problemet. Her er et par andre eksempler:

Milana Knezevic:

Harald Stolt-Nielsen:

For dem som – i likhet med meg – er over gjennomsnittet interessert i sære uttrykksformer i etermediene, kan jeg anbefale innlegget Radiolyd på innpust, som sto her i bloggen i mars i fjor.

(Innlegget ble påbegynt 15.02.2015 og fullført 15.02.2015)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no