En svart tirsdag

i 1929 falt 29. oktober på en tirsdag. Den dagen skjedde det store krakket på børsen i New York, og dagen er senere kjent som «Black Tuesday».

   
Børskrakket i New York tirsdag 29. oktober fikk en illustert énspalter i Aftenpostens morgenutgave  onsdag og en tospalter på side 6 i samme dags kveldsutgave. Det må kunne kalles beskjeden dekning, konsekvensene av krakket tatt i betraktning.

Børskrakket fikk verdensomspennende virkninger, i Norge kjent som «de harde trettiåra». Denne økonomiske nedgangstiden, med stor arbeidsledighet, var nok sterkt medvirkende til at far startet sin egen virksomhet, matbutikk i et nybygd kvartal i Bjerregaards gate i Oslo. Kanskje var det fordi han lyktes som kjøpmann at han hadde økonomi til å kjøpe Langset, der jeg vokste opp og nå bor. Sånn sett kan store deler av min tilværelse være en ettervirkning av Wall Streets «Black Tuesday».

I USA bidro nok nedgangstidene etter børskrakket til at Franklin D. Roosevelt vant presidentvalget i 1932. Han brukte Happy days are here again som valgkampmusikk. Det er musikk med stikk motsatt stemning av den som var resultatet av «Black Tuesday».

(Innlegget ble påbegynt 27.10.2021 og fullført 27.10.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no