Dett var dett

Rolv Wesenlund i filmen «Mannen som ikke kunne le» (få har kunnet være så morsomme med et alvorlig ansikt). Lenke til filmen nederst på siden.

I dag ville Rolv Wesenlund ha fylt 85 år. Det tror jegville blitt markert av teater- og revy-Norge hvis han fortsatt hadde levd (han døde i 2013), for Wesenlund var en av de store.

At Rolv Wesenlund skapte rollefigurer som blir knyttet til ham (feriebiskop Fjertnes, Fleksnes, alle hans rollefigurer i filmen Norske byggeklosser m.fl.), var egentlig bare én side av hans talent. Jeg husker ham først fra radio, der han dukket opp i «moroprogrammer» da jeg var student (Hørerøret, bl.a.). Senere var han programleder i fjernsyn, med sitt eget program, Wesenstund, (på Norsk TV1 og TV Norge), der han hadde den ordningen at seere som tok ham i feil, fikk tilsendt et krus. Selv fikk jeg et slikt krus, eller rettere sagt «knus», for TV Norge hadde valgt å sende det i en jiffy-konvolutt, og kruset/knuset hadde ikke tålt postverkets behandling.

Det er som revykunstner jeg særlig husker Rolv Wesenlund. Han var ikke «standup»-komiker, men han kunne improvisere (han sto først på scenen som jazzmusiker, med klarinett). Hans revysketsjer gjorde ikke narr av personer, men ofte av typer eller institusjoner. Jeg husker spesielt ett revynummer med Wesenlund, og har tidligere skrevet om det i Nå går det rett på dunken (februar 2018).

Én gang havnet jeg tilfeldigvis ved siden av Rolv Wesenlund ved et arrangement. Da kunne jeg fortalt ham at jeg, da jeg arbeidet med en database over krigsforliste skip i Nortraship-flåten, hadde registrert faren hans som mannskap på ett av skipene, eller jeg kunne nevnt kruset/knuset jeg fikk fra TV-Norge. Men jeg var «starstruck» og tenkte ikke så langt.

Klikk på plakaten for å se filmen. NB! Filmen det er lenket til, har norske og engelske undertekster oppå hverandre.

En tidlig film i Wikipedias Wesenlund-filmografi er Mannen som ikke kunne le fra 1968. Den så jeg på kino da den kom, og den blir lørdagsfilm for meg denne uken.

(Innlegget ble påbegynt 14.09.2021 og fullført 14.09.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no