Aftenpodden kontra Politisk kvarter

Klikk på logoen for å høre Aftenpodden fra 28. november, innspilt i Chateau Neuf med publikum i salen.

Aftenpodden er Aftenpostens ukentlige podcast der aktuelle temaer blir omtalt og analysert på en uformell måte av programleder Lars Glomnes, politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim. Forrige onsdag gikk den tradisjonelle (?) halvårlige oppsummeringen av stabelen. Podcasten, som kom dagen etter, hørte jeg først i går, og den inspirerte meg til å skrive dette innlegget og lenke til podcasten (I de første to minuttene forteller redaksjonen bare om hvor bra podcasten er. Det har jeg klippet bort, men de har rett.).–

Podcasten, innspilt i Chateau Neuf med publikum i salen, er en intelligent og munter meningsutveksling med seriøst innhold. Gjester i samtalen er Henrik Asheim (stortingsrepresentant for Høyre og formann i finanskomiteen), Ketil Raknes (tidligere statssekretær for SV) og Knut Arild Hareide (stortingsrepresentant og partileder for KrF). Tonen er avgjort uhøytidelig, likevel gjør jeg meg tanker om at de tre gjestene tilhører helt ulike politiske fløyer, men åpenbart har respekt for de andres mening og til og med roser hverandre. I den daglige debatten kan man få inntrykk av at politikere er bitre fiender av sine motstandere. Jeg tror det ville tjene det alminnelige debattklimaet om “ånden fra Aftenpodden” i større grad preget det politiske ordskiftet.

KrFs veivalg på landsmøtet 2.11 var selvsagt et stort tema. To utsagn om dette hørte jeg med stor interesse. Henrik Asheim forklarte hvorfor det var naturlig for Høyre å reagere mot at KrF kunne komme til å forlate den borgerlige siden:

Knut Arild Hareide forklarte hvorfor han hadde valgt å gå inn for forhandlinger med Arbeiderpartiet:

Begge fikk snakke uten å bli avbrutt, og Hareide fikk ros av Raknes for måten han hadde taklet nederlaget på.

Samtidig med  Aftenpodden i Chateau Neuf markerte NRK 50-årsjubileet for Politisk kvarter, som presenteres som “ein av dei viktigaste arenaene for politisk debatt og analyse”. Jeg sluttet å høre på programmet en gang før stortingsvalget i fjor. For det første har jeg liten sans for den debatten jeg ofte hører der. Et eksempel kan være disse sitatene fra daværende justisminister Per Willy Amundsen og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum , som “debatterte” politireformen:
___Amundsen:
___“Senterpartiet er imot alt nytt. Jeg har aldri opplevd en reform ___Senterpartiet er for.”
___Vedum:
___“Det er veldig skummelt som statsråd å sitte på kontoret i ___findressen og si at alle med politiuniform tar feil.”

For det andre synes jeg for mye tid går med til bortimot perfide  utspill fra programlederne i stedet for analyse.

Politisk kvarter er en del av NRKs Nyhetsmorgen, og det er tydelig hva redaksjonen venter av programmet når Ida Creed introduserer det slik:

På en måte er det urettferdig å sammenlikne Politisk kvarter, som sendes hver morgen på hverdager, og Aftenpodden, som kommer som podcast hver torsdag. Når man sammenlikner ressursen bak de to programmene, synes jeg likevel det er en rimelig sammenlikning. For meg virker det som Politisk kvarter vil skape motsetninger, mens  Aftenpodden prøver å forklare forskjeller.

(Innlegget ble påbegynt 06.12.2018 og fullført 06.12.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no