Virtuell virkelighet 40/21

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.
___________________________________________________________________________

Vv 1: Nasjonaldag. Det er Tyrkias nasjonaldag i dag, og landets alltid vennlige og velvillige president, Recep Tayyip Erdoğan, holder derfor en kort tale:

֎֎֎

Vv 2: Kunst 1.  Det nye Munch-museet ble høytidelig åpnet for en uke siden, og er siden omtalt i The Guardian med bl. a. denne setningen (Google-oversatt fra engelsk): «Så passende at et bygg dedikert til Edvard Munchs liv og virke kan gi deg lyst til å skrike.» Avisen har, så vidt jeg vet, ikke omtalt Munchx, som ligger rett oppi veien her, og som fortsatt anbefales (se Munchx er her, gå og se! fra februar i år). Billetter til Munch i Bjørvika koster fra hundre kroner og oppover pr. person (gratis for barn under 16) og skal helst forhåndskjøpes på nett. Billetter til Munchx oppe i veien finnes ikke (det er ingen entré), men det kan være nyttig å ta en titt på galleriets nettsider for å se åpningstider m.m.

֎֎֎

Aftenposten 29. oktober 1921. Klikk for å lese.

Vv 3: Kunst 2. For hundre år siden sto notisen ved siden av i Aftenposten. På Munchs nettsider fant jeg et maleri med tittelen Mann med hest, men det ser ut til å være datert 1932-1940, altså minst 11 år etter Aftenposten-notisen. Tegningen med samme tittel, derimot, er datert 1915, men har ikke akkurat «saftige, frodige farver» som Aftenposten skriver om. Det kan være en utfordring til bloggens kunstkyndige lesere å finne ut av dette. Send løsningen via kommentarfeltet eller som e-post.

֎֎֎

Aftenposten 23. oktober 2021. Klikk for større bilde.

Vv 4: Sanser. I en Aftenposten-artikkel (bare for abonnenter?) om Nationaltheatrets husdramatiker Camara Lundestad Joof fant jeg opplysningene ved siden av. Klippet kan tyde på at avisen ikke er helt klar over hvilken sans som er den viktigste på konsert …

.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 5: Jakt. Miljødirektoratet har vært på meteorittjakt, ifølge NRK Oslo og Viken, som ikke har helt kontroll på bruken av pronomenet sin. Meteorittjakt er visst egentlig straffbart, men det ble ingen straff denne gangen. De fant visst heller ingen meteoritt (eller heter det fanget når de var på jakt?).

 

 

֎֎֎

Vv 6: Blokk. MDG (Miljøpartiet De Grunne / Gale / Griske) er som kjent motstandere av motorblokker (blokkuavhengig), og ville derfor forby biler med slikt utstyr i Oslo sentrum. Det kan se ut som partiet ikke får lov til det, ifølge et oppslag i Document.

֎֎֎

Aftenposten 23. oktober 2021. Klikk for større tekst.

Vv 7: Fotball? Daniel Røed-Johansen påpeker i en kommentar på Aftenpostens sportssider at FIFA ikke tar til seg irettesettelser fra Norges fotballforbund. At FIFA tør!? Har ikke styremedlemmene hørt om Arna-Bjørnar og Clausenengen?

.

.

.

.

.

֎֎֎

Annonse i Aftenposten 29. oktober 1971.

Vv 8: Betaling. Sjekkhefte – har noen det ennå?  Og blir sjekk fortsatt godtatt som betalingsmiddel? Da «alle» brukte sjekk, var Vinmonopolet så skeptisk at man der måtte vise kontobevis (du husker hva det var?), slik man egentlig skulle gjøre overalt.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 9: Transport. Tegneserien nedenfor maa være fra tiden før automobilen fandtes! Altsaa da bedstefar og jeg var unge …

Asker og Bærums Budstikke 29. oktober 1971.

(Innlegget ble påbegynt 28.10.2021 og fullført 28.10.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no