Radiolyd på innpust

Viktige kvalifikasjoner for en utenriksreporter er å ha solide kunnskaper om det området som skal dekkes, å klare å holde oversikt over aktuelle temaer og å lage reportasjer som gir et riktig bilde.  Der synes jeg begge de to som omtales nedenfor, scorer høyt.

Men for en radiolytter blir det også viktig hvordan ting sies.  Om stemmeklang o.l. er blant NRKs ansettelseskriterer, vet jeg ikke. Men jeg undres over at de man hører, ikke får mer hjelp til å bøte på sine svakheter. Jeg har studert to utenrikskorrespondenter som jeg har lagt merke til når det gjelder stemmebruk, særlig i fri samtale med studio her hjemme.

Gro Holm er for tiden NRK-korrespondent i USA. På lydgrafikken nedenfor er avmerket de gangene hun puster inn i løpet av et innslag på ca. 30 sekunder. Det hadde ikke vært nødvendig å markere pustingen.  Den høres – etter mitt syn sjenerende godt. For sammenlikningens skyld har jeg tatt med et like langt klipp med Tove Bjørgås, også USA-korrespondent. Omtrent like mange innpust, men knapt hørbare.

I Moskva er Morten Jentoft korrespondent for NRK. Hans innpust er også godt hørbar. Når han snakker uten manus, har han den uvanen å legge inn et “da” i setningen ganske ofte, og han famler en del med å finne ord. Jeg har sammenliknet ham med Sigurd Falkenberg Mikkelsen, tidligere korrespondent i Midt-Østen, for tiden “uten portefølje”, tror jeg.

Nå kan en forklaring på så tydelig hørbar innpust være at studioforholdene, bl. a. plassering av mikrofonen, ikke er optimale. Det skulle man jo tro de er i NRKs nyhetsstudio, men også blant nyhetsoppleserne er det folk med “pusteproblemer”, f. eks. Ida Creed:

Mens jeg arbeidet med lydfilene ovenfor, kunne jeg ikke dy meg for å lage to klipp med bare innpust (Gro Holm og Morten Jentoft må ha meg tilgitt) fra to reportasjer med en lengde på 3-4 minutter.

Gro Holm:
Øverst: Hele innslaget (2 min 58 sek)
Nederst: Samlet innpust (18 sekunder, ca. 10 %)

Morten Jentoft:
Øverst: Hele innslaget (3 min 36 sek)
Nederst: Samlet innpust og “da” etc. (28 sekunder, ca. 13 %)

1 kommentar
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget
Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

.

Én kommentar til “Radiolyd på innpust”

Det er stengt for kommentarer.