Hijab, revy og “nazi-frisør” – igjen

Det er ingen tvil om at Bryne-frisøren Merete Hodne er sterk motstander av innvandring, og hun bruker uttrykk i den sammenhengen som går langt ut over hva det jeg synes er rimelig. Likevel støtter jeg henne fortsatt (se begrunnelse 24.02.2017) når hun ønsker at Løgnaslaget skal slutte å kalle henne “nazi-frisør” i et revynummer.

Hun gikk til retten med dette, og saken har vært oppe denne uken. NRKs reportasjer har forsterket min støtte, særlig innslaget i Dagsrevyen. Der satt Løgnaslagets to representanter i retten iført hodeplagg som jeg umiddelbart assosierte med nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleirer under siste verdenskrig. Det synes jeg var respektløst, og jeg er overrasket over at tingretts-dommer Magne Revheim Mæland tillot det (se kommentar).

Første gang jeg hørte NRK omtale saken, var i Dagsnytts hovedsending om morgenen 8. mars. De første ca. 40 sekundene gjorde at jeg stusset fordi jeg kjente saken etter å ha omtalt den her (resten av innslaget besto av intervjuer ut fra spørsmålet om ytringsfrihet):

 Intro (Anders Borgen Werring)
 “I dag møtes frisøren Merete Hodne og revygruppa Løgnaslaget i  Stavanger tingrett. Hodne er dømt for å nekte en kvinne med hijab adgang til frisørsalongen og ønsker nå å stanse et nummer i revyen som gjør narr av henne.”
Nyhetsinnslag (Eirik Gjesdal):
(Kort lydklipp av revynummeret) “En sang blir fremført på en revyscene. Det skjer nesten hver kveld i Norge. Men dagen i dag er spesiell. For i dag skal Merete Hodne fra Bryne forsøke å stanse videre framføring av hijab-nummeret til revygruppa Løgnaslaget i Stavanger.” 

Dagsnytt påstår her at Merete Hodne vil forby et revynummer, mens det hun ønsket, var å hindre at uttrykket “nazi-frisør” ble brukt om henne. Etter at innslaget var gjentatt i Kulturnytt, ble saken riktig referert i senere nyhetssendinger og i Dagsrevyen, likevel oppfatter jeg ikke NRK som nøytral referent. For også den andre opplysningen i introen er feil: Hodne er ikke dømt, saken er anket til Høyesterett. Dagsrevyen omtaler henne i sin intro som “den hijab-dømte frisøren”, hva nå det betyr. Dagsrevyens innslag om dommen refererer Hodne i introen, mens bare Løgnaslaget er intervjuet og får komme med sin begrunnelse for hvorfor de mener dommen er riktig.

Tingretten tok ikke Merete Hodnes krav til følge. Når Løgnaslaget nå har “fått rett”,  synes jeg de kunne være rause og bruke et annet uttrykk i revynummeret enn “nazi-frisør”.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Les også:
Nazisme, revy – og hijab (24.02.2017)
Hijab – haram, halal eller påbudt? (24.11.2017)
Hijab i flere fasonger (05.07.2019)
… og søk på “hijab” i søkefeltet øverst til høyre og åpne svarene med overskrift “Alternative fakta”.

 

3 kommentarer

___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget
Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

.

3 kommentarer til “Hijab, revy og “nazi-frisør” – igjen”

  1. Hodnes advokat presiserer i en e-post at retten ikke sa at det var lov å bruke ordet nazi overfor en privatperson, og at retten gikk langt i sin støtte av Hodne. Hun opplyser også om at Løgnaslaget ikke hadde på seg fangeluene mens tingrettsdommeren var der, men at det skjedde før retten var satt.

    Løgnaslaget opplyser også om at luene ikke var på under rettsaken. Per Inge Torkelsen skriver i e-post: “Det va me adle enige om ville ver respektlaust, unødvendigt og muligens visa forakt for retten.”

  2. Helt enig med deg Torgeir, absolutt på sin plass. Godt poeng!
    Tillit til NRK er så mager og slitt.
    Bra skrevet.

  3. Hvis du blir kalt for nazist, antisemitt eller liknende, ta det som en heder. Alt det viser er at din motstander har sluppet opp for argumenter og befinner seg på tynn is!

Det er stengt for kommentarer.