OL-fri sone

La meg slå an tonen med et sitat jeg hørte i et av Alistair Cookes Letter from America:
___“It has long been my opinion, which is not a very original one, that ___many forms of sporting contests do a great deal more harm to ___international relations, than good, and either should never have ___been started, or should forthwith be abandoned. Foremost ___among these are the olympic games.”
___(Henry Longhurst (1909-1978), britisk golfskribent)

“Pyeongchang‎ og omegn” – for de som har behov for å friske på geografikunnskapene. Klikk på kartet for å få det i skjermstørrelse.

De olympiske leker i  Pyeongchang‎, Sør-Korea,, åpner i dag.  Opptakten slik jeg har oppfattet det, har handlet om Russland og om Therese Johaug, som begge er utestengt fra lekene p.g.a. doping, og om Petter Northug som ikke får delta fordi han ikke er god nok (se også Bør Petter Northug få herje? her i bloggen). Og så har det vært litt engstelse blant norske utøvere for atombomber og sånt, men det har visst ordnet seg nylig.

Det de skal drive med under OL, er enten idrett eller sport. De to ordene har ulikt opphav og litt ulik betydning, finner jeg ut i Det Norske Akademis ordbok.  Idrett kommer fra norrønt íþrótt, som betyr “legemlig eller åndelig kunst”, og kjernebetydningen er det å utøve kunsten. Jeg oppfatter forklaringen som snevrere enn den av ordet sport. Dette ordet kommer fra  engelsk, som igjen har fått det fra gammelfransk desport, som betyr “adspredelse”. Det er hva jeg tror de holder på med under OL. Adspredelsen fikk for Den internasjonale olympiske komite etter hvert et preg av kommersiell overklasse. Det tror jeg lå bak at Oslo trakk sin søknad om OL i 2022, og det har tydeligvis også satt sitt preg på ledelsen i Norges idrettsforbund (de kaller seg det, ikke sportsforbund) og muligens enkelte særforbund. Det er usmakelig, og det ødelegger for de mange som har glede av å drive idrett (ikke sport).

Aftenposten 14. februar 1924

Mor var 12 år gammel da  det første vinter-OL ble arrangert i Chamonix i Frankrike i 1924. Kanskje var hun selv blant de 50.000 som ønsket OL-troppen velkommen da den kom hjem med båt. Hun må iallfall ha følt stemningen i byen, for hun siterte ofte den overskriften som skal ha stått i bladet “Norsk Idrætsliv og Sport” etter norsk seier på den første olympiske 5-mil på ski: “Vi viste verden vinterveien”.

Det første vinter-OL jeg husker, var Cortina i 1956, da jeg var ti år gammel, Norge tok bare to gullmedaljer, og det var det dårligste norske OL-resultatet til da. Grunnen til at jeg husker det, er at foreldrene mine arrangerte OL-fest for sine venner, der jeg var “sjef” for pølseboden i kjøkkendøren. OL i Oslo fire år tidligere husker jeg ingenting av. Det kan skyldes at min søster ble født like før, og sikkert tok mye av oppmerksomheten. Mor fortalte at hun lå på  Betanien og hørte lyden fra Bislett under generalprøven før åpningen. Mitt minne fra 1960-OL i Squaw Valley fortalte jeg om i innlegget Over til sporten her i bloggen i fjor. Så husker ikke jeg noe spesielt om OL før Sapporo i 1972, da jeg lå på sykehus fordi man mente jeg hadde gallesten (det var lungebetennelse). Da Albertville arrangerte OL i 1992, hadde jeg fjernsynet på under avslutningsseremonien. Kjersti Alveberg hadde regissert et norsk innslag fordi neste OL-arrangør var Lillehammer, og jeg undret meg over at man spilte Molde Canticle når Lillehammer var neste arrangørby. Lillehammer var et vinter-OL som selv en sportshater som jeg ikke kunne unngå å få med seg mye av, siden det fylte alle NRKs nyhetssendinger og deler av underholdningssendingene i tillegg til sportssendingene.

Dette innlegget har overskriften OL-fri sone, og slik blir det i denne bloggen de neste to ukene – om det ikke skulle skje noe utenomsportslig jeg får lyst til å kommentere. Så får de olympiske vinterleker i Pyeongchang‎ gå sin gang, uten Russland, uten norske kjendiser som Therese Johaug, Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen – og uten meg.

(Innlegget ble påbegynt 06.02.2018 og fullført 06.02.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no