Lille Jensens lange vei til Mandalay

Én spesiell sang er knyttet til førjulstiden for meg og for mange andre: Lille Jensen drar til Mandalay. Dit skal vi, men det er en lang vei.

Langt bak i historien  om Lille Jensen drar til Mandalay ligger diktet Mandalay av Rudyard Kipling. Og når Kipling nevnes, går mine tanker til en av hans romaner, Jungelboken (boken, ikke tegnefilmen!), som bringer meg tilbake til gymsalen på Valler skole en lørdagskveld tidlig i desember en gang midt på 1950-tallet. På Blommenholmspeidernes årsfest skulle ulveflokken fremføre en dramatisering fra boken, bl. a. episoden der Mowgli blir bortført av bandar-log (apefolket), og jeg var tatt ut til å være Mowgli! Løftet opp på alle de andre ulvungenes hender ble jeg ført rundt i salen, mens jeg ropte “Vi er ett blod, du og jeg!”. I salen satt en stolt mor, som selv hadde vært ulveleder på Kampen i 1930-årene. Fra den tiden hadde hun Wolf Cub’s Handbook (den het det også på norsk), der jeg leste historien om Mowgli.

Kipling sto nok støtt i en tradisjon der Storbritannia var en stormakt med kolonier over hele verden. Historiene om Mowgli  (Jungelboken er den første) avspeiler dette. Det gjør også diktet Mandalay, som først sto på trykk i 1890. Den engelske teksten er grundig forklart og analysert av det britiske Kipling-selskapet. Diktet ble tonesatt og fant vei til andre land, bl. a. til Danmark, der Kai Friis Møller lagde dansk tekst. Den danske ble også den norske versjonen av Kiplings dikt, som jeg har kjent med Erling Winkels melodi så lenge jeg kan huske, og som Julius Hougen spilte inn på 78-plate i 1948.

Det er denne melodien Bjarne Amdahl har hatt i øret da han satte musikk til Reidar Anthonsens tekst om Lille Jensen. I fremføringen med Rolf Just Nilsen og (visstnok) Willy Andresens orkester brukes selve “Mandalay-melodien” som akkompagnement til prosateksten mellom versene, Dette er én av mange viser som har sin opprinnelse i Otto Nilsens Søndagsposten på NRK.  Ulike kilder tidfester den til forskjellige år, men for meg beskriver teksten tiden rundt 1960. I et NRK-opptak er sangen (originalopptaket?) illustrert med scener der Rolf Just Nilsen spiller “lille Jensen”. Selv synes jeg sangen bare skal høres, eventuelt med stillbilder i sort/hvitt. Det får bli et prosjekt for neste års førjulstid.

Lille Jensen ser trikken sin forsvinne …

(Innlegget ble påbegynt 14.12.2018 og fullført 14.12.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no