Kunstverker av Munch

Et sted i kunstneravdelingen i Himmelen sitter kanskje Edvard Munch med en absint og gleder seg over at det er så stor interesse for hans verker så lenge etter hans død. I dag er det tolv år siden Skrik og Madonna kom til rette igjen etter at de ble ranet fra Munch-museet i 2004.

Ranet i Munch-museet skjedde ti år etter at Nasjonalgalleriet ble frastjålet sin versjon av Skrik. Det skjedde samtidig som OL åpnet på Lillehammer, og Nasjonalgalleriets direktør Knut Tvedt var sjokkert:

Pål Enger, som sto bak tyveriet fra Nasjonalgalleriet, hadde rutine i å stjele Munch-verker. I 1988 ble han sammen med en annen mann dømt for å ha stjålet Vampyr fra Munch-museet. NRK belønnet hans kriminelle virksomhet med et intervju i april 2012, der han mente at maleriet var blitt så kjent fordi det var blitt stjålet:

I 2009 ble to Munch-verker stjålet, det ene fra et galleri som valgte å holde det hemmelig, det andre, litografiet Historien, fra Nyborgs kunst i Oslo. Det var en slags reprise på sommeren 1988, da det også var to tyverier av Munch-verker.

I 2012 forsvant den tredje versjonen av Skrik ut av Petter Olsens eie. Men det skjedde helt planlagt, og salget innbrakte en sum på 689 millioner kroner til Petter Olsen. NRK fant at det var en anledning til å la Munch-“spesialisten” Pål Enger vurdere salget:

Jeg er selv lykkelig eier av en ekte Munch – ikke Edvard, men Kjell Munch (1923-2003). Han var først og fremst en hyggelig nabo, men også kunstner, og var i familie med Edvard Munch. Verket som henger i min stue, er laget av skiver skåret av kvister fra Kjells hage og satt sammen på et stolsete fra Munchs pensjonatskole, som hans far opprettet og drev til 1945.

(Innlegget ble påbegynt 30.08.2018 og fullført 30.08.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no