Knapt fire måneder til stortingsvalget

Alle stortingspartiene har nå avholdt sine landsmøter, og det er klart for valgkamp frem til stortingsvalget 11. september. Vi “menige” velgere har egentlig liten innflytelse på hvilke personer som blir valgt, slik jeg skrev i innlegget Stortingets medlemmer – hvem bestemmer egentlig? 4. mars.

En gruppe som ikke får bestemme over noe som helst i forbindelse med valget, er de som ikke har nådd stemmerettsalder. Den var 21 år første gang jeg stemte, og ble så senket, først til 20 og så til 18 år. I noen kommuner har det vært forsøk ved lokalvalgene med stemmerett for 16-åringer. Når foreslår regjeringen å avvikle forsøkene. På Aftenpostens debattsider for ungdom  gir Øystein Kolstad Kvalø inntrykk av at dette er vedtatt, og mener på den bakgrunn at “regjeringen svikter de unge”. Vi voksne priser oss lykkelig over at de som er enda mer umodne enn russen, ikke skal delta i styre og stell.

Så vidt jeg husker fra mitt mellomfag i historie, var det kirkelige avstemninger i middelalderen der “de fleste og beste” stemmene avgjorde. Det synes jeg ville være en interessant modell også ved norske valg, forutsatt at man kan bli enig om kriterier for de beste stemmene. I boken Againist democracy tenker Jason Brennan også alternativt om hvordan moderne demokratier kan fungere. Morten Langfeldt Dahlback omtaler boken i artikkelen Er vi for dumme for demokratiet? i Dagsavisen 6. mai, og mener at Brennan langt på vei besvarer spørsmålet i kronikkens tittel med ja.

Uansett er det altså stortingsvalg 11. september. Men først kommer en valgkamp som sikkert gir anledning til mye sukk og stønn i denne bloggen. Mitt foreløpige råd før valget er å høre Ole Torps samtaler med to seniorer som har bakgrunn i hver sin politiske hovedretning. Kåre Willoch var gjest i Torp 27. september i fjor, Thorvald Stoltenberg 31. januar i år.
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.