“Kadetten” fikk over 400.000 av kommunen for å støye og stenge badestranden

I forrige utgave av bloggen fortalte jeg at jeg hadde søkt presseakkreditering til Kadetten, og bebudet en stemningsrapport. Søknaden om akkreditering har jeg ikke fått svar på, heller ikke etter purring. Men en slags stemningsrapport kan jeg gi, konsentrert om fire hovedpunkter:
– Støy
– Badeparken stengt for publikum
– Økonomiske viderverdigheter
– Politikerne som ga Kadetten tillatelse

Støy
Stillheten har senket seg over Sandviksbukta etter at Kadetten har herjet i to dager. Noen synes kanskje det er rart å betegne suset fra E18 som stillhet, men det er vesentlig forskjell på et jevnt sus og markerte bassrytmer. I bloggen for en uke siden illustrerte jeg hvordan jeg regnet med at lyden fra Kadettangen-scenene ville bli:

Lydklippet nedenfor er hvordan det hørtes ut i virkeligheten. Lyden er reflektert fra naboens husvegg, som ligger ca. 700 m fra scenen på Kadettangen.

Opptaket er gjort med mobiltelefon. Uansett opptaksutstyr er det ikke mulig å formidle følelsen når TV-stuen vibrerer i resonans med bassen. Det var særlig plagsomt torsdag fra kl. 21. Det skal ha blitt gjort lydmålinger som befinner seg hos Folkehelsekontoret i Bærum, og jeg ser frem til å se på disse og sammenholde med egne erfaringer. Det kommer jeg tilbake til i en senere blogg.
(Opplysningen om støymåling fikk jeg da jeg etter 24 dager, to telefoner og en egen e-post til Bærum kommunes informasjonssjef omsider fikk svar på mine tre spørsmål til kommunen om Kadetten.)

Badeparken stengt for publikum
Et annet spørsmål gjaldt det allmenne publikums adgang til badestranden under arrangementet. Da jeg ringte for å purre på svar på mine tre spørsmål, fikk jeg vite av en ansatt i kulturavdelingen at badestranden skulle være tilgjengelig. Slik ble det ikke, noe jeg konstaterte ved selvsyn, og som også blir bekreftet i e-postsvaret fra kommunen. Filmen nedenfor er tatt opp i nitiden tirsdag, og viser sperringen fra scenen langs veien ut til Kalvøya, med badestranden sett gjennom nettinggjerdet til slutt.

Økonomiske viderverdigheter
Mitt første og viktigste spørsmål gjaldt festivalens søknad om økonomisk støtte fra Bærum kommune på kr 300.000. Det ble vedtatt i MIKK-utvalget 15. mai, men i hvilken grad bevilgningen ble diskutert, har jeg ikke funnet ut. Møteprotokollen inneholder bare vedtak, og Bærum kommunes “møtereferat” i form av web-TV har ingenting om dette møtet. Men kommunen har gitt mer enn det Kadetten søkte om. I arrangementsbudsjettet som fulgte søknaden, står én post uten beløp: Leie av grunn. Det har kommunen valgt å unnlate å kreve, ifølge min kilde i kommunen fordi man ønsker dette arrangementet på Kadettangen og betegner det som et “ikke-kommersielt” “kultur”-arrangement. Hvordan det går an å sette denne etiketten på en arrangør som åpent budsjetterer med tilsammen 3,28 millioner kroner i inntekt fra salg av øl, vin og sprit samt “handel”, må man nok være kommunepolitiker i Bærum for forstå. Beløpet som kommunen her gir bort, anslår jeg til ca. 60.000 kroner (tilsvarende prisen for å leie Nadderud stadion i fem dager til selve arrangementet pluss opp- og nedrigging). I tillegg til økonomisk støtte og tapt leieinntekt har kommunen ekstrautgifter til å reparere parken (gresset hadde det tøft nok i tørken uten dette arrangementet) og til teknisk tilrettelegging med strømtilførsel. Jeg gjetter på at sluttsummen passerer 400.000, og det er uten at støybelastningen på omgivelsene er vurdert økonomisk.

Politikerne som ga Kadetten tillatelse
Arrangørene av Kadetten planlegger visst å utvide arrangementet neste år. Det synes jeg Bærum kommune burde spare oss for. Årets tillatelse ble gitt av MIKK-utvalget, som har 11 medlemmer og 25 varamedlemmer. Jeg har ikke klart å finne ut om noen av disse har talt eller stemt mot tillatelse eller bevilgning til Kadetten (det ser ikke slik ut av møteprotokollen, “referatet” i form av web-TV virker ikke).

Fire  av utvalgets medlemmer og varamedlemmer bor innenfor “støysonen” fra Kadettangen: Morten Larsen (H), Aslaug-Marie Helle (H), Unni Ellingsen (MDG), Jon Halvor Stridsklev (H), men bare to av disse bor i direkte støyutsatt område. De øvrige blir ikke berørt av støy fra arrangementer på Kadettangen. Navnene deres står i denne oversikten, som er sortert alfabetisk etter bosted:

Medlemmer og varamedlemmer i MIKK-utvalget sortert etter bosted. Ingen av personene på bildet blil berørt av støy fra Kadettangen.

(Innlegget ble påbegynt 05.07.2018 og fullført 06.07.2018)
4 kommentarer

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

4 kommentarer til ““Kadetten” fikk over 400.000 av kommunen for å støye og stenge badestranden”

 1. Torgeir.
  Hvorfor bruke så mye energi på dette. Du som er pensjonist og har mye tid, reis heller bort denne helgen og la alle menneskene som koser seg på festival gjøre det. Dra f.eks. til en europeisk by med masse kultur. Mitt forslag er Lisboa. Flott by med masse kulturhistorie og ikke minst maritim hisrorie. Få masse positiv energi og påfyll til senere blogger i stede for all den negative energien du utvikler her.
  Mvh
  Tor Marthinsen

  1. Kloke folk som Tor Marthinsen skal man lytte til. Jeg merker meg avslutningen om negativ energi, og skal prøve å gjøre noe med det. Ellers minner jeg om det som står under overskriften “Om denne bloggen” øverst på skjermen: “Det jeg skriver der, kan nok komme til å avsløre min sanne natur som negativ sutregubbe, men et og annet lyspunkt dukker vel også opp.”
   Fenomenet med egoistisk aktivitet som er til unødig plage for andre (russebussbråk midt på natten, støyende musikkarrangementer utendørs, råkjøring på sjøen m.m.m.) , kommer jeg nok tilbake til.

 2. (Kommentaren fra Morten Larsen er mottatt på e-post)

  Hei, Torgeir!

  Jeg forstår du ikke er særlig happy med festivalen på Kadettangen. Synes du det ble verre eller bedre enn da det var konserter på Kalvøya?

  Vi fikk forsikringer under behandlingen i MIK-møtet om at lyden skulle oppfattes mye mindre påtrengende ettersom høytalerne var vendt ut mot Kalvøya.
  Jeg lot de derfor under tvil arrangere denne festivalen uten å stemme imot (gjør det litt for ofte, som du kanskje har registrert).

  Noe annet er at jeg var kraftig irritert over kollene de laget på Kadettangens nye del. Det ble henvist til landskapsarkitekter, men jeg tror noen intervenerte og ville ha mer terreng for å lage “natulig amfi” rundt konsertarenaen. Sint fjes

  Jeg kom over en artikkel i Klassekampen som jeg søkte opp på nettet. Her er linken til saken:

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.4273

  1. Jeg kan ikke huske at Kalvøyafestivalen var plagsom på samme måte som Kadetten og (i 2010 og 2011) Extrema Outdoor. Kalvøyafestivalens scene lå rett over Sandviksbukta fra Langset og var vendt mot vest, så vi var nok i den stilleste sonen. Jeg tror også at lydbildet var annerledes, med mindre bass. Og jeg ser ikke bort fra at jeg med alderen er blitt mer følsom for lyd, og mer grinete.

Det er stengt for kommentarer.