Gutteklubben Grei og Jenteklubben Juks

Harald Gjein, avgått direktør i Mattilsynet. Beholder millionlønn.

For et par måneder siden var det uro rundt Mattilsynet i Rogaland. VGs beskrivelse av tilsynets fremgangsmåte kunne like gjerne vært hentet fra en omtale av italiensk mafia, men det gjelder altså trauste(?) rogalendinger. Som øverste ansvarlige for etaten trakk direktør Harald Gjein seg fra sin stilling. Til Hegnar.no sa han: “Dette er en tung avgjørelse å ta, men for meg er det viktigste at tilliten til Mattilsynet gjenreises.” Han må altså ut på arbeidsmarkedet for å få seg ny jobb, tenker de som er vant med vanlige arbeidsforhold. Men slik er det ikke. Den “stakkers” mannen som har måttet ta “en tung avgjørelse”, innvilges permisjon med full lønn (nærmere halvannen million kroner) til det er “avklart hvilken annen passende stilling du vil få tilbud om og betingelsene knyttet til denne”.

Bjørn Erikstein, avgått direktør ved Oslo Universitetssykehus. Beholder millionlønn.

Det har også vært uro rundt Oslo universitetssykehus. Her gjaldt det Oslos fremtidige sykehusstruktur. Da avgjørelsen var tatt om å nedlegge Ullevål sykehus, uttrykte mange ansatte mistillit til direktør Bjørn Erikstein, og han trakk seg fra stillingen. Eller … han skal gå over i ny stilling som spesialrådgiver. Og han får ikke beholde lønnen sin, den blir redusert med ca. 500.000 kroner slik at han bare får 1,7 millioner i årslønn. Nå ble det ikke slik likevel. Etter en ny runde får Erikstein en sluttpakke som inneholder lønn i et år (formodentlig den opprinnelige direktørlønnen på 2,2 millioner kroner) uten arbeidsplikt.

Per Morten Johansen, avgått direktør i Omsorgsbygg. Beholder millionlønn.

I begge de sakene som er nevnt, har direktøren trukket seg på bakgrunn av interne forhold han ikke har hatt direkte kontroll over. Per Morten Johansen, derimot, måtte gå av som direktør for den kommunale etaten Omsorgsbygg i Oslo på grunn av egne feilgrep. Broren hans , Raymond Johansen, er byrådsleder i Oslo og derfor ikke klar for jobb i Per Mortens etat. Men det var både Per Mortens datter, svigersønn og en jaktkamerat, som alle fikk jobb i etaten på anbefaling fra direktøren og uten at stillingene ble utlyst. I likhet med de to først nevnte betyr “gå av” i Per Morten Johansens tilfelle at han beholdt ansettelsesforholdet med omtrent samme lønn. Eller var det bare lønnen han beholdt? Et forsøk på å få tak i ham, resulterte i en  interessant artikkel i Ja til bilen i Oslo.

Heidi Sørensen, sittende direktør for Klimaetaten. Bruker millioner.

Hittil har det handlet om mannlige direktører, samlet under sekkebetegnelsen Gutteklubben Grei. Jenteklubben Juks er parallellen på kvinnelig side, og der er Heidi Sørensen et fremtredende medlem. Hun har vært stortingsrepresentant for SV og statssekretær i Miljøverndepartementet. Nå er hun direktør for Oslo kommunes Klimaetat, som ifølge Nettavisen har brukt 30 millioner kroner i løpet av tre år på PR-råd som for en stor del har kommet fra Silje Schei Tveitdal, tidligere partisekretær i SV og venninne av Heidi Sørensen. Sørensen bekrefter dette, men ser ikke selv noe problem i den nære forbindelsen mellom de to. Hun ser heller ikke noe problem i at hun ifølge et notat Minerva har fått tak i, ønsker å bruke etaten til å “posisjonere Oslo by som utstillingsvindu inn mot valget”.  Andreas Slettholm i Aftenposten konstaterer i en kommentar: Ikke all miljø-PR er god PR.

Både Gutteklubben Grei og Jenteklubben Juks er preget av hva jeg vil kalle en “fikse- og triksekultur” som jeg tror det store flertallet av folk oppfatter som usmakelig. Det er ikke mye å gjøre med det, men jeg minnes et amerikansk ordtak jeg har nevnt en gang tidligere her i bloggen: “You can’t polish a turd, you can only smooth it out” (for de som ikke er fortrolig med amerikansk slang: turd tilsvarer vel om trent det norske dritt)

(Innlegget ble påbegynt 09.07.2019 og fullført 10.07.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no