Fra Ulven til Wulff

På min daglige tur til Sandvika passerer jeg en tekst av forfatteren Tor Ulven, som døde for 23 år siden i dag. Teksten er en del av kunstinstallasjonen Unfolded Landscape #1, laget av Lise Wulff og Vigdis Storsveen. I muren langs denne smale delen av min vei til  og fra Sandvika ble det støpt sirkelrunde søkk, trolig for å bryte den monotone betongflaten. I disse søkkene har Wulff/Storsveen montert blanklakkerte stålplater. 24 av dem har utstansing av ordene fra Tor Ulvens dikt, mens de øvrige (102 i alt) avspeiler Sandviksbukta. Installasjonen er én av flere som er/skal bli satt opp mellom Sandvika og Høvikodden.

“Hylla”, som er det folkelige navnet på veistumpen med kunstinstallasjonen, ble lagd da Sandviksveien i 1997 ble knyttet til rundkjøringen ved enden av tunnelen mellom Sandviksbukta og Engervannet. Veien herfra til Malmskrivergården var en del av Sandviksveien før omleggingen, men er nå omdøpt til Gamle Drammensvei. Med dagens teknikk blir landskapet endret til det ugjenkjennelige, og det er bare gamlinger som jeg som husker at Drammensveien (nå Sandviksveien) og Gamle Drammensvei møttes i den østlige enden av “hylla”. Det finnes kanskje private bilder av

Milorg 13314 marsjerer mot Sandvika i maidagene 1945, og passerer krysset der Gamle Drammensvei møter (daværende) Drammesnveien. Danmark (holmen i Sandviksbukta) ligger omtrent rett til høyre.

dette krysset, og det finnes et “offisielt”. Det ble tatt i maidagene 1945, da en avdeling av Milorg ble fotografert på Drammensveien i det de når dette krysset. Fotografen må ha stått på en bil som har stått helt i enden av Gamle Drammensvei. Jeg husker skifersteinsformasjonen i venstre kant av bildet. Kom man fra Oslo, gjorde den det vanskelig å ta av til høyre opp Gamle Drammensvei. Derfor kjørte man gjerne til Sandvika, snudde der og tok til venstre opp Gamle Drammensvei. Slik forklarte far veien på et kort som ble

brukt den gang foreldrene mine drev “bed & breakfast” på Langset på 1950- og 60-tallet. Det kom skilt med forbud mot denne venstresvingen en gang på 1960-tallet (tror jeg ).

I forbindelse med ny E18 forbi Sandvika kan dette området nok en gang bli forandret, både som en del av veiløsningen og som en del av det jeg kaller “planene om gjenfylling av Sandviksbukta“.

Til slutt en språklig oppklaring knyttet til overskriften: Ifølge Norsk stadnamnleksikon kan navnet Ulven komme fra dyrenavnet ulv, men mer sannsynlig fra det norrøne ordet alvr, som betyr grus, og endelsen -vin, som betyr naturlig eng.

(Innlegget ble påbegynt 16.05.2018 og fullført 16.05.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no