FN’s internasjonale dag for verdens barn

1. juni er FNs internasjonale dag for verdens barn. Det må være den enkleste av alle “FNs internasjonale dag for” å få oppslutning om. Alle har vært barn, alle kjenner noen barn, nesten alle blir foreldre til barn. Og ikke minst: Barna skal skaffe midler til å betale pensjonen etter hvert som vi blir gamle…

Fra min egen barndom husker jeg med glede barnetimen for de minste med Anne-Cath. Vestly. Som kjenningsmelodi hadde hun valgt innledningen til Golliwogg’s Cake Walk av Claude Debussy.

Dette er siste sats i suiten Children’s Corner fra 1908. Debussys datter var da tre år gammel, og de engelske titlene på både hele verket og de enkelte satsene kan være en hilsen til datterens engelske guvernante.

Søsteren min er utdannet barnehagelærer, og ble ansatt som styrer (hvorfor heter det ikke rektor i barnehagen?) i sin første jobb. Hun ba meg finne musikk som kunne brukes når barna skulle rydde etter leking, og jeg fant siste sats, Finale, fra Sommernetter av Ragnar Danielsen. Det er en marsj-aktig sak, der jeg mente at både tittelen og musikken passet til formålet. Ganske snart etter at musikken var tatt i bruk, var det ikke lenger nødvendig å be barna rydde, de handlet “pavlovsk” og begynte å ryddingen straks musikken ble satt på. Jeg har ikke funnet noen digital innspilling av dette verket, så bloggens lesere må ta til takke med en digitalisert innspilling fra min gamle platespiller. Originalen finnes på Light Music from Norway, vol. 3 med Kringskastingsorkesteret dirigert av Øyvind Bergh.

Noen barn er vanskeligere å ha med å gjøre enn andre. Povel Ramel fremstiller et slikt barn i sin sang Far, jag kan inte få upp min kokosnöt. Den husker jeg fra min egen barndom, far hadde hørt den og syntes den var morsom.

For dagens norske barn er det kanskje best å forbigå “barnedagen” i stillhet. De står på sine rettigheter (har lært det av foreldrene), og kunne komme med krav som ville bli gjenstand for harde forhandlinger.

(Innlegget ble påbegynt 29.05.2018 og fullført 29.05.2018)
2 kommentarer

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

2 kommentarer til “FN’s internasjonale dag for verdens barn”

Det er stengt for kommentarer.