Min eneste DAB-radio er ikke i bruk

Det er ingen nyhet for denne bloggens trofaste lesere at jeg har lite til overs for DAB. Den famøse slukkingen av FM-nettet har vært omtalt på forskjellig vis i tre blogg-innlegg:
> Gjerne DAB, men hvorfor fjerne FM? (07.01.2017)
> Bruk dine FM-radioer også etter slukking (14.07.2017)
> Farvel til FM og direktesendt radio (16.09.2017)
Den DAB-radioen jeg kjøpte for 3-4 år siden, er fortsatt min eneste. Den ligger i bilen, og kan brukes om jeg der skulle trenge å høre NRK. Ellers hører jeg på Radio Rox på FM. Hjemme bruker jeg telefonen som radio, og får alle programmer jeg trenger over internett.

Klikk på bildet for å lese Vetle Lid Larssens tekst.

Siste ord i A-magasinet er en uhøytidelig kommentar der Vetle Lid Larssen er en av bidragsyterne. Jeg ligger et knapt år på etterskudd, så først i forrige uke leste jeg Sommeren med DAB fra juli i fjor. Mye kan tyde på at kommentaren fortsatt er aktuell. Noen måneder etter at den sto i A-magasinet, i september 2017, var TV2 hjelper deg ute på veien for å teste DAB-radio i bil i et område der FM-senderne var slukket. DAB-dekningen var dårlig, og Digitalradio Norge skyldte på at mottakerutstyret i bilen var feilmontert.

Klikk på bildet for å komme til ett av nettstedene der hele serien kan høres.

Podcastserien Hvem slukket lyset på FM? blir omtalt slik av Kringkastingslaget, en gruppe privatpersoner som står bak serien: “En podcastserie i mange mange deler… En relativt ensidig og opplysende kommentar, basert på fakta og dokumentarisk materiale, formulert med et skråblikk.” Radionytt.no har intervjuet Leif Morten Synnevåg, en av stemmene i podkastserien, som sier: “Podkasten handler om prosessen knyttet til skiftet fra FM til DAB, om informasjonsflommen, og om den internasjonale utvikling, som tyder på at Norge kan bli stående alene om å skru av sine nasjonale FM-sendere. Vi ønsker å nøste i denne prosessen. Det er viktig å understreke at vi ikke har noe imot digital kringkasting – men at vi ikke kan forstå hensikten med å stenge FM i en tid hvor nødvendigheten av hybrid-distribusjon er viktigere enn noen gang.” Hittil er det kommet 14 episoder, hver på 15-20 minutter. De er tilgjengelige mange steder (gjør et google-søk på “Hvem slukket lyset på FM”). Episode 13 er en slags oppsummering (en litt lang introduksjon og en hale om NRK-streik er utelatt):

I det første blogginnlegget om DAB gjenga jeg en NRK-reklame for DAB, sendt på TV i forbindelse med slukkingen av de første FM-senderne. Der sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen dette om beredskap:

Nå har det gått nesten et halvt år siden de siste FM-senderne ble slukket. Mandag kunne NRK Kveldsnytt fortelle at 80 prosent av yrkessjåførene mener at DAB-dekningen er dårligere enn FM-dekningen var, og at halvparten av dem har vært ute i situasjoner der den dårlige DAB-dekningen har vært en sikkerhetsrisiko. NRK skylder på at mottakerutstyret i bilene er feilmontert.

(Innlegget ble påbegynt 30.05.2018 og fullført 30.05.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no