En komponist “alle” hørte ukentlig

I dag er det 146 år siden Ralph Vaughan Williams ble født. Han er en av de store britiske komponistene, med verker innen alle klassiske genrer. Jeg synes verkene hans har en egen klang, med moderne harmonier som ikke er for moderne for mitt øre.

Vaughan Williams interesserte seg for engelsk folkemusikk, og har flere komposisjoner basert på dette. En av verdens vakreste melodier er den engelske folkesangen Greensleeves. Den har han brukt som grunnlag for et orkesterarrangement.

Jeg er nokså sikker på at de fleste av denne bloggens eldre lesere (fra ca. 60 og oppover) en gang nesten ukentlig hørte Vaughan Williams:

Familien Ashton, som TV-serien het på norsk, gikk på NRK i 1971-72, og “alle” så den. MIn gjengivelse ovenfor er med hensikt i sort-hvitt, slik den ble vist den gangen. Da serien gikk i reprise i 1988, ble den vist i farger. Men da var vi bortskjemt med flere kabel-TV, såpeserier m.m.m., og portrettet av Liverpool-familien under krigen var ikke lenger samtaleemne i lunsjen,

Introduksjonsmusikken til Familien Ashton er fra slutten av 1. sats i symfoni nr. 6 av Ralph Vaughan Williams. Litt senere på 1970-tallet brukte jeg hele satsen for å lyd-illustrere tegneserien Den siste blomsten av James Thurber. Denne lysbildeserien viste jeg i forskjellige sammenhenger, og selv om det da var gått noen år siden Familien Ashton gikk på TV, slo det aldri feil at publikum hvisket “Ashton” til hverandre når kjenningstemaet kom – “sh”-lyden var lett å høre. Jeg tar sjansen på å gjengi den rekonstruerte versjonen av tegneserien med Vaughan Williams musikk:

(Innlegget ble påbegynt 11.10.2018 og fullført 11.10.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no