Broen over Kwai, seniordans, golf og lydredigering

I dag feirer Tanum Seniordans 25 år. Der er jeg ikke med, noe mange danseglade damer bør være takknemlige for. Men jeg ble spurt om å fremskaffe en marsj på CD i anledning jubileet, og det var mer i min gate, for jeg har da spilt til dans, må vite.

“Broen over Kwai” var marsjen man ønsket. Den husker jeg helt tilbake fra 1957, da filmen med den tittelen kom, og alle kunne plystre marsjen som de britiske soldatene brukte i sitt krigsfangenskap. Min egen 45-plate, kjøpt en gang på 1960-tallet, var vanskelig å overføre til CD, så jeg søkte på nettet. Da fant jeg ikke bare marsjen, men en lang historie om den.

Den egentlige River Kwai March er ikke “plystremarsjen”, men høres slik ut:

Malcolm Arnold skrev den i 1957 som en kontramelodi til hovedtemaet i marsjen Colonel Bogey av Kenneth J. Alford. Med The Band of Her Majesty’s Royal Marines høres den slik ut:

Her er det, som man hører, ingen plystring. Men marsjens innledende tema er knyttet til plystring. Da må vi over til “folkesporten” golf, som også marsjens tittel er knyttet til.

Golfspillere roper “fore” for å varsle andre spillere som kan komme i veien for en flyvende golfball. For lenge siden, da golfballer var kostbare, var ropet også en kortform av “forecaddie”, og ble ropt for at caddien skulle følge med for å se hvor ballen havnet, slik at han kunne finne den igjen. I en golfklubb for militære var det et av medlemmene  som ikke ropte “fore”, men i stedet plystret slik:

Dette korte, to-tonige temaet brukte så Kenneth J. Alford i sin marsj. Han het forresten Frederick Joseph Ricketts, men som militærmusiker måtte han bruke et psevdonym fordi han ikke hadde lov til å drive annen virksomhet.

Marsjen heter Colonel Bogey (Oberst Bogey). I golf er bogey en betegnelse som i dag brukes om en nokså presis prestasjon. Tidligere var betydningen noe mer uklar, men den handlet om prestasjon, og mange oppfattet det som å konkurrere mot en ukjent “Mister Bogey”. I den militære golfklubben syntes de ikke det passet seg å spille mot en “mister”. Derfor ga de Bogey en militær grad, og valgte oberst. Colonel Bogey var på plass.

Til kveldens jubileumsfeiring i Tanum Seniordans har jeg smidd sammen en korpsversjon (The Central of The Royal British Legion) av Colonel Bogie med plystringen fra filmen, slik at marsjen ble lang nok. Det medførte også å senke korpsinnspillingen med et halvt tonetrinn og øke tempoet på plystredelen litt, begge deler mulig med det gratis lydredigeringsprogrammet Audacity.

Da jeg spilte til dans, var det som medlem av storbandet på skolen der jeg var lærer. Mitt instrument var kontrabass, og mine prestasjoner var beskjedne. Til ære for kveldens jubilant kommer her min versjon av Alfords Colonel Bogie som polonese, etterfulgt av det som hører med til innledningen på et ball: en vals (Fascination med Hugo Strasser) og en swinglåt (Moten Swing med Per Borthen Swing Department).

Filmen er tllgjengelig på internett. Den er tekstet på rumensk, men det originale lydsporet er beholdt (med litt svak lyd).

(Innlegget ble påbegynt 05.05.2019 og fullført 05.05.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no