Borgerrettigheter og grønnkledde menn i Sherwood-skogen

Det ene av de fire eksemplarene som fortsatt finnes av det originale Magna Carta.

På denne dagen i 1215 måtte den engelske kongen Johan uten land inngå den avtalen som senere er blitt kjent som Magna Carta. I dette dokumentet er nedfelt mye av det som i vår tid er kjennetegn på et demokratisk styresett, bl.a. at kongen ikke sto over loven og at ingen kunne fengsles uten etter lov og dom. I dagliglivet for folk flest i 1215 betydde nok Magna Carta ingenting, avtalen var inngått mellom kongen og aristokratiet. Men dokumentet kom til å prege utviklingen i århundrene som fulgte, og er en del av grunnlaget for den amerikanske grunnloven, som igjen dannet mønster for bl. a. Norges grunnlov i 1814.

Johan uten land hadde fått tilnavnet sitt fordi faren hans, kong Henrik 2, ikke hadde gitt ham noe len. Han var vel en av de første engelske kongene jeg lærte navnet på uten å få det gjennom skolens pensum. For han sto bak den onde sheriffen i Nottingham, skurken i TV-serien The Adventures of Robin Hood  som

Klikk på bildet for å høre kjenningsmelodien.

NRK sendte på slutten av 1950-tallet. Robin Hood støttet selvsagt kongen, Rikard I Løvehjerte, som var på korstog til Det hellige land for å gjenerobre Jerusalem fra muslimene. For en 12-13 år gammel gutt var tilnavnene “uten land” og “løvehjerte” mer enn nok til å forstå hvem som tilhørte den rette siden. Under YouTube-klippet med kjenningsmelodien fra TV-serien står mange kommentarer fra folk som husker serien fra sin barndom, og som gjengir parodier – ikke alle helt sømmelige – av teksten.

Rikard Løvehjerte tilbrakte lite tid i England i de ti årene han var konge og han snakket lite engelsk. Likevel ble han sett på som en from og god konge. Han ble etterfulgt sin bror Johan uten land, som både samtiden og historien ser på som en svært mislykket konge. Han tapte Normandie for den engelske kronen, og – mislykket for ham, men vellykket for utviklingen av demokratiet – han måtte gå med på bestemmelsene i Magna Carta.

(Innlegget ble påbegynt 12.06.2018 og fullført 12.06.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no