Bærumssang i 1920 og i fjor

Biting – kategorien som dette innlegget er merket med – står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no. Jeg har valgt ordet  fordi det også kan være substantivering av verbet å bite. Begge betydninger kan være aktuelle for det som her skrives.
___________________________________________________________________________

NB! Bloggeren er med i sanggruppen Hummer & Canari, som deltok i konkurransen om ny Bærumssang. Gruppens bidrag fikk ingen plassering.

Konkurransen om ny bærumssang er omtalt tidligere bl. a.  i Bærumssang og Tilbakeblikk 11.09.2020.

Det er fem måneder i dag siden avstemningen om ny Bærumssang ble avsluttet. Så vidt jeg har registrert, har det ennå ikke kommet noen offisiell melding om resultatet til de som sendte inn konkurransebidrag (men det står på Bærum kommunes nettsider, hvis man søker på «Bærumssang»).

For hundre år siden sendte signaturen S.Ø. inn teksten Min hjembygd til Asker og Bærums Budstikke, som hadde den på trykk sommeren 1920. Etter oppfordring skrev S.Ø. også melodi til teksten, og den sto på trykk 25. januar 1921. Korarrangementet skulle også selges i pent trykk, og inntekten av salget skulle danne grunnlaget for et fond for fremme av musikklivet i Bærum. Avisen oppfordret til å støtte «det gode formaal» og påtok seg å forvalte de innkomne midlene i begynnelsen. Kanskje Budstikka eller Bærum kommunes kulturavdeling vet hvordan det gikk med dette fondet?

Da jeg i fjor sommer hørte gjennom lydfilene som presenterte konkurransebidragene til ny Bærumssang, kom ikke vinnersangen opp blant mine favoritter. Nå har jeg hørt den på nytt, og sett på kornoten som er lagt ut på kommunens nettsider. Det er en god melodi med fengende arrangement, der instrumental-akkompagnementet et par ganger hentyder til begynnelsen i musikken til filmen «Den rosa panteren», som mange visstnok knytter til Bærum. Helge Sunde har brukt temaet i innledningen i kor-arrangementet.

Men jeg synes vinnersangen svikter når det gjelder et viktig kriterium for en sang som skal bli allemannseie, og som er nevnt som ett av de fire kriteriene det ble lagt vekt på ved kåringen:
«Sangen skal være melodiøs, og egne seg godt som allsang».
Kan denne sangen fremføres som allsang, dvs. unisont og uten instrumental-akkompagnement med en solid rytmeseksjon? Det kan lyde slik (innledningen er sløyfet, for den kan ikke synges som allsang):

Også teksten synes jeg kommer til kort, selv om den nevner mange stedsnavn i Bærum – eller Bærumm (med trykk på siste stavelse), som er uttalen i innledningen. En av utfordringene når man skal skrive tekst til musikk, er å la teksten følge betoningen i musikken (eller omvendt). Når man ikke tar hensyn til det, oppstår pussige navne-uttaler som disse: (legg trykket på den uthevede delen av navnet): Eiksmarka, Fornebu, Ringstabekk, Snarøya, Vøyenenga, Helgerud, Sandvika – alle hentet fra lydfilen som presenterer vinnersangen på Bærum kommunes nettsider.

(Innlegget ble påbegynt 20.01.2021 og fullført 22.01.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no