Alternative fakta 52/19

___________________________________________________________________________

.

AF1 – Avisspråklig grøss: Aftenposten får ny sjefredaktør fra årsskiftet, når Trine Eilertsen overtar etter Espen Egil Hansen. Det er en oppgave hun sikkert klarer godt. Muligens må hun som et av sine første gjøremål gi språkrefs til Morten Schwencke, som har intervjuet henne i anledning den nye stillingen. “Men hva er det du absolutt ikke har tenkt til å gjøre?” spør han. “Jeg har ikke tenkt til å snu opp ned på alt mulig …” innleder hun svaret med – ifølge journalisten. Uttrykket “har tenkt til å gjøre” gir språknerder frysninger på ryggen. Men det er tenkelig at Trine Eilertsen av høflighetsgrunner ikke har villet korrigere journalisten, og har svart som hun ble spurt. Ellers kan hun i noen av de følgende notisene kanskje finne noe å henge fingrene i fremover.

oooOOOooo

.

AF2 – Avisutforming 1: Om Aftenpostens nye sjefredaktør ikke har tenkt å snu opp ned på alt mulig, bør hun i hvert fall ta en alvorsprat med de som står for utforming av sidene i papiravisen.  Lørdag før jul var 10 av de 30 sidene i avisen der det sto “nyheter” øverst, brukt til et intervju med overgrepsofferet Anita. I tekst fylte intervjuet omtrent 1 ¼ side, resten var bilder som for meg var uten informasjonsverdi. Ikke var det noen typisk nyhet heller.  I blogginnlegget Ukens biting: Prisen på avisabonnement tidligere i år skrev jeg også om dette fenomenet.

oooOOOooo

AF3 – Avisutforming 2: Aftenposten er én av flere aviser som abonnerer på NTB-spalten På denne dag, der begivenheter som har hendt på dagens dato omtales i korte notiser. Notisen 18. desember om at fiolinmakeren Antonio Stradivari døde på den datoen i 1737, fylte 1/16 av avisens side 51. To notiser til fylte 2/16 av siden. Resten av siden var brukt til fire bilder av fioliner, muligens Stradivarius-fioliner. Det er tydelig at avisen mangler stoff å skrive om!

Klikk på bildet for å lese det lille som sto på side 51 i Aftenposten 18. desember.

oooOOOooo

AF4 – Avisnyheter: Lørdag før jul var åpenbart en nyhetsfattig dag. Aftenposten fylte derfor opp med det som i NRK Reiseradioens glanstid ble kalt – så vidt jeg husker – “Dyrenes nyheter”. Det er en tallrik målgruppe hvor man kanskje kan hente nye abonnenter.

oooOOOooo

AF5 – Avisannonser Tre annonser som sto i A-magasinet for femti år siden, ville neppe stått der i dag. En av dem har til og med blitt ulovlig siden den gang. Firmaene bak annonsene er Gulf, Rothmans og Kenwood.

     

oooOOOooo

AF6 – Avisomtale: Navnet skjemmer ingen, heter det. I 1919 var Aftenposten åpenbart ikke enig i denne påstanden. Eller skyldes overskriften, “Stakkars gut”, at gutten er døpt i Gjøviks kirke?

oooOOOooo

Klikk på bildet for å prøve Hørselstesteren.

AF7 – Vanskelig hørselstest: Nylig fant jeg Hørselstesteren på Hørselshemmedes Landsforbunds nettsider. Jeg  trodde at testen gjaldt hvor godt eller dårlig jeg hører, men den begynte med en helt annen utfordring: Å krysse av for riktig kjønn. Egentlig var jeg ikke i tvil om at jeg skulle velge Mann. Men jeg ble sittende ganske lenge og tenke etter hvilke muligheter som ligger i det tredje (!) alternativet: Annet. Hørselen min var normal for en mann i min alder. Ville jeg fått et annet resultat om jeg hadde valgt Annet som kjønn?

oooOOOooo

AF8 – Tegnefilm: Det er lenge siden Streken var å se på TV.  Jeg fant en episode i mitt arkiv, til glede for nostalgikere:

(Innlegget ble påbegynt 26.12.2019 og fullført 26.12.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no