Alternative fakta 5/19


___________________________________________________________________________

AF1 – Mystisk bilde – siste gang: Ved hjelp av samtaler med fagpersoner og empiriske undersøkelser har jeg nå kommet frem til et foreløpig resultat når det gjelder innloggingsbildene i Windows 10. Noen av dem ligger i Windows-mappen på min PC. Andre hentes tydeligvis fra nettet og blir ikke lagret. Det siste gjelder bildet til høyre av Bergen, og det gjaldt bildet fra Ångermanland, omtalt i Alternative fakta 50/18, 51/18 og 52/18. Hvem som styrer dette, får bli tema i en annen føljetong.

oooOOOooo

AF2: Vi Viste Verden Vinterveien 1: Overskriften hadde bokstavrim og utropstegn i det eneste oppslaget på førstesiden av Idrætsliv 1. februar 1924. Reportasjen handler om De første olympiske vinterlekene, som ble avviklet i den franske byen Chamonix. “Vi” var de norske skiløperne, som hadde vært i Chamonix i åtte dager og hadde vent seg til høyden på ca. 1000 m. Skøyteløperne kom direkte til konkurransen og klarte “bare” tre sølvmedaljer og fire bronsemedaljer.

Allerede 50 år etter Chamonix-OL oppdaget IOC en regnefeil. Dermed fikk den amerikanske skihopperen Anders Haugen (norskfødt) omsider sin bronsemedalje. Mine kilder opplyser ikke om hvorvidt han som fikk medalje på grunn av regnefeilen, ble fratatt den.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se hva Kampen historielag skriver om Sonja Henies isshow på Jordal amfi i 1953 og 1955.

AF3 – Vi Viste Verden Vinterveien 2: Yngste deltaker i Chamonix-OL tilhørte den norske kontingenten, og het Sonja Henie. Hun var 11 år og 10 måneder gammel da OL åpnet (født 8. april 1912). og deltok i kunstløp for kvinner. Der kom hun på 8. plass. Senere kom hun sterkere tilbake. Sonja Henie er den eneste kunstløper jeg har sett på isen i virkeligheten. Det var i 1953 eller 1955, da hun besøkte Jordal amfi med isshowet Holiday Ice-Revue og mor, far og jeg var blant publikum. Min søster var for liten, og var trolig plassert hos mormor i Normannsgate, rett opp bakken fra Jordal amfi..

oooOOOooo

AF4 – Uforsvarlig aktivitet: Under OL i Chamonix var deltakerne folk med skigåing som hobby. I dag er dette overlatt til profesjonelle yrkesutøvere. Likevel er det folk helt opp i min alder som beveger seg utenfor godt strødd vei og går på nedbøren. Dette har Arne Garborg advart mot: “Gud hjelpe oss for brotne Bein og Mannefall!” (fra Til deg du hei, 1895). Selv trøster jeg meg med diktets siste strofe.

oooOOOooo

AF5 – Trendsettere: Lederen for Senterpartiet, Trygve “Slagsmål” Vedum, bør ta en alvorsprat med Hege-Lill Hagen Asp, som er pressekontakt i Vinmonopolet. I en NTB-melding sier hun: “Ofte er det sånn at trender begynner i Oslo, og spesielt Oslo vest, og så sprer det seg til resten av landet.” Som det fremgår av Aftenpostens overskrift, er viktige næringer i Vedums hjemfylke Hedmark truet. Trenden fra Oslo vest ødelegger markedet, og nærpolitiet beslaglegger utstyret! Hvor skal dette ende?

.

.

.

.

.

(Innlegget ble påbegynt 31.01.2019 og fullført 01.02.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no