Alternative fakta 23/19

___________________________________________________________________________

AF1 – Video-radio: Politiaksjonen på Ankerbroen etter knivstikking tirsdag morgen var en gjenganger i alle nyhetskanaler. Jeg hørte det første gang på NRKs “nyhets”-sending kl. 9, der man åpenbart tror min radio har en egen videofremviser.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese Karine Haalands innlegg i Document.

AF2 – Spørreundersøkelse: FAFO-undersøkelsen Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge (utgangspunkt for blogginnlegget Er 25 % av denne bloggens lesere rasister? sist uke) har inspirert Karine Haaland i Document til en kommentar i vanlig stil.

.

oooOOOooo

Klikk på teksten for å få den i leselig størrelse.

AF3 – Ramadan: Årets ramadan (skrives det med stor “R”, kanskje – jeg bruker uansett samme regler som for jul og påske) er nettopp avsluttet. I Document er det omtalt av Håvard Hedde, som kanskje ikke er det helt riktige navnet på skribenten, i et innlegg som kanskje ikke er helt alvorlig ment.

.

oooOOOooo

AF4 – Eksamensresultater: Årets russ, som jeg har fulgt kjærlig på siden Russens pøbelvelde 2019, er ferdig med sin avgangseksamen og venter på resultatet. Jeg synes vi bør komme tilbake til ordningen de hadde på 1930-tallet, da Aftenposten offentliggjorde  eksamenskarakterene for alle som hadde avlagt eksamen artium, som egentlig betyr “eksamen i kunstene”. I oversikten fra 1933 nevnes først preseteristene, de som hadde karakteren  “Meget tilfredsstillende” eller “Særdeles tilfredsstillende” i alle eksamensfagene . Én av dem er Helge Sivertsen (1913-1986), senere skolebyråkrat og kirke- og undervisningsminister. Blant de som tok reallinjen, finner vi Thor Heyerdahl (1914-2002) med karakteren “Tilfredsstillende” i alle de fem skriftlige fagene hovedstil, tilleggsstil, tysk, matematikk og fysikk). Arne Skouen (1913-2003) på engelsklinjen har “Meget tilfredsstillende” i norsk, tysk og engelsk, men bare “Noenlunde tilfredsstillende” i matematikk. Årets avgangselever, særlig de som på ulik måte har vært i kontakt med denne bloggen, oppfordres til å offentliggjøre sine resultater her!

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se det i større utgave.

AF5 – Dyr til salgs: Annonsene i Budstikka for 100 år siden viser et helt annet samfunn enn det vi kjenner i dag. Det averteres flere slags husdyr til salgs, dels på steder man i dag ikke finner slikt, f. eks. en “god melkeko” hos ingeniør Tobiesen på Blommenholm. Så kan man jo undre seg over hvilke annonser som plasseres sammen – etter fire landbruksrelaterte med hingsten “Prinsen” som står til bedekning, averterer Asker kommune etter kommunesekretær. Og man kan gjøre seg tanker om barnearbeid: Sandviken blikvarefabrik antar gutter og piker over 15 år til godt avlønnet arbeide, med “arbeidstid 7-4, lørdager 7-1” – i snitt 8 timers arbeidsdag.

oooOOOooo

AF6 – Sak for mattilsynet: Etter suksessen med kontroll av en pelsdyrfarm i Sandnes, synes jeg nå mattilsynet bør ta hånd i hanke med Nasjonalbiblioteket. Det fremgår av NTB-meldingen nedenfor at denne institusjonen oppbevarer én eller flere katter i boks, dyr som på en eller annen måte skal brukes i forbindelse med utstilling av de to første trykte norske bøkene. Riktignok hører katter ikke til blant mine foretrukne husdyr, men det får da være grenser!

(Innlegget ble påbegynt 06.06.2019 og fullført 06.06.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no