Ellis Island og mormor

Ellis Island ferdig utbygd.

For 67 år siden i dag ble den føderale immigrasjonsstasjonen på Ellis Island i New Yorks havnebasseng stengt. Den hadde da vært i virksomhet siden 1882 på den lille øya som etter hvert ble gjort større ved utfylling. Dette var det første føderale immigrasjonssenteret; tidligere hadde hver enkelt stat stått for innvandringskontrollen.

De fleste immmigrantene reiste på 3. klasse, og det var bare skipspassasjerer på 3. klasse som ble kontrollert på Ellis Island. De som reiste på 1. og 2. klasse, ble kontrollert om bord under overfarten fra Europa, og gikk gjennom vanlig pass- og tollkontroll ved kai i New York, før skipet fortsatte til Ellis Island med 3. klasse-passasjerene.


Fra innvandringskontrollen på Ellis Island.

Mormor reiste til USA i 1901, men dro tilbake til Kristiania i 1906. Hennes siste stilling før hjemreisen var  (ifølge folketellingen i 1910) som stuepike i Montclair, som ligger like vest for New York, men i staten New Jersey. For en 17 år gammel Kristiania-pike (så ung var hun ved utreisen fra Norge) må oppholdet i USA  ha vært litt av en opplevelse, men jeg kan ikke huske at hun fortalte noe om det femti år senere, da jeg opplevde mormor. Men mormors amerikakoffert eksisterer fortsatt, og jeg har et eksemplar av Dagbladet fra 7. juni 1905 med stort oppslag om unionsoppløsningen – sendt til mormor i USA og brakt tilbake til Norge året etter.

Jeg tror ikke mormor måtte gjennom innvandringskontrollen på Ellis Island – sannsynligvis tok ikke hennes far sjansen på å la henne reise alene på 3. klasse. I passasjerlisten for overfarten med DS HEKLA står forkortelsen «Prp.» (= Prepaid?) i kolonnen for frakt. På et bilde som er tatt av passasjerene på dekk er mormor med; jeg tror ikke slike gruppebilder ble tatt av 3. klasses passasjerer, men kanskje av de som reiste på 2. klasse.

Gruppebilde av passasjerer med DS HEKLA. Mormor omtrent i midten, en gang innringet med kulepenn. Klikk for større bilde.

Nylig har jeg med god hjelp klart å rekonstruere det eneste USA-relaterte jeg husker fra mormor, et kort vers på norsk om bybrannen i Chicago i 1871, 30 år før mormors amerikaopphold begynte:
«En lykt tente
en ko spente
og hele Chicago brente.».

(Innlegget ble påbegynt 09.11.2021 og fullført 10.11.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Share