Winston Churchill – beundret i tre generasjoner

Statue av Winston Churchill (kunstneren er Ivor Roberts-Jones) på Parliament Square i London. Klikk på bildet for å lese Wikipedias artikkel om Churchill.

TV-serien The Valiant Years med kjenningsmelodi av Richard Rogers ble sendt på NRK mens jeg gikk på Valler “kommunale høgre allmennskole” som den da het. Serien handlet om Winston Churchill, og den ukentlige episoden var helt nødvendig å få med seg for meg som gikk engelsklinjen. Churchill, nesten nitti år gammel da, var fortsatt medlem av Underhuset. Han ble gjenvalgt siste gang i 1959, men stilte ikke til gjenvalg i 1964. Han døde i januar 1965, og jeg tror det ble markert i klasse 5 E (for engelsklinje).  Winston Churchills livshistorie kan man lese mange steder, bl. a. på Wikipedia.

Jeg er én av mange Churchill-beundrere. Noen av hans taler fra krigsårene er fortsatt til inspirasjon i andre kamper man må føre, f. eks. denne fra 4. juni 1940, etter den mirakuløse retretten fra Dunkerque, med ordene “we shall never surrender”:

Da far kom på sykehus etter en liten hjerneblødning på sin nittiårs-dag, tok det ikke mange dager før han var i trening og kunne bevege seg forsiktig over gulvet med gåstol. Og han siterte Churchill:

Britisk plakat fra 1940, aldri tatt i bruk.

En annen beundrer er Dagsavisens Lars West Johnsen, som jeg i andre sammenhenger har vært ganske kritisk mot (finn ham i personregisteret øverst på siden). I januar skrev han lørdagskommentaren Winston lever! med utgangspunkt i filmen Darkest Hour, og brukte denne praktfulle formuleringen om Churchill: “I dag framstår han som en enslig eik i britisk krattskog”.  Men det er jo tid for å rive ned helter fra fortiden, så i kommentarfeltet får West Johnsen motbør. Og Stian Bromark uttrykte seg slik i Dagsavisen-kommentaren Keep calm, don’t carry on i forrige uke: “Dagen før besøkte vi Winston Churchill-museet i samme nabolag. Museet er en hyllest til britenes aller flinkeste sigarrøyker, men er også et mektig mausoleum over landets fordums storhet: kriger, kolonier, modige menn, selvoppofrende kvinner, revejakt, GT, lorder og lorgnetter.” Kanskje like greit at Bromark ikke lenger jobber i Dagsavisen, så slipper han og Lars West Johnsen å ha for mye med hverandre å gjøre …

Winston Churchills begravelse i 1965 viste tydelig hvordan samtiden beundret ham (flere amerikanske TV-seere enn John F. Kennedys begravelse et drøyt år tidligere). Da kisten ble transportert oppover Themsen til familiegravstedet nær fødestedet Blenheim Palace, passerte den et havneområde, der kranene ble manøvrert slik at det så ut som om de bukket til følget som passerte. At beundringen fortsatt er der, viser det faktum at denne paraden på elven ble gjenskapt femti år etter, i 2015.

Det er Winston Churchills fødselsdag i dag, og egentlig burde jeg flagget – med britisk flagg.

(Innlegget ble påbegynt 29.11.2018 og fullført 29.11.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no