Store fylker

Biting – kategorien som dette innlegget er merket med – står oppført som et av synonymene til detalj i Synonymordboka.no. Jeg har valgt ordet  fordi det også kan være substantivering av verbet å bite. Begge betydninger kan være aktuelle for det som her skrives.
___________________________________________________________________________

Norges fylker fra 1. januar 2021. Klikk for større kart.

Det arbeides for tiden med å skille fylker som i forrige stortingsperiode ble slått sammen. Selv har jeg siden 1. januar i år bodd i Viken fylke, og jeg er neppe alene om ikke å ha merket noen overgang fra min tidligere tilværelse som innbygger i Akershus.

Viken fylke er for stort, har jeg hørt. Derfor har jeg sett på kartet, og har funnet flere fylker (gamle og nye) som er like store eller større, f. eks. Nordland. Nordland fylke er større enn Israel, og er resultat av en «fylkes»-deling. Den skjedde i 1787 ved at Nordlands Amt, som omfattet alt nord for Trøndelag, ble delt i Nordlands Amt og Finmarkens Amt (som også omfattet det som til siste årsskifte var Troms fylke).

Om Nordland fylke har jeg aldri hørt at det er for stort. Men en kjøretur fra Brønnøysund helt sør i fylket til Narvik helt i nord er ifølge Googles karttjenester 667 km lang og tar bortimot ti timer. Den går for øvrig over en fjellovergang (Saltfjellet) som av og til er vinterstengt, men da finnes en alternativ rute gjennom Sverige (980 km, drøyt tolv timer). For sammenlikningens skyld er kjøreturen mellom Geilo og Halden (to ytterpunkter i Viken fylke) 334 km med en anslått kjøretid på ca. fire og en halv time (ingen fjellovergang).

Oppløs gjerne Viken fylke for min del. Det koster en del, men kan kanskje finansieres med reduserte godtgjørelser og reiseregninger for fylkespolitikere og andre politikere?

(Innlegget ble påbegynt 29.11.2021 og fullført 29.11.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no