St. Georg og PROTS

St. Georgs kamp mot dragen.

Det er St. Georgs dag i dag. For speidere som vil markere dagen, kan jeg anbefale blogginnlegget En gang speider, alltid speider! fra februar 2019. Dagens hovedperson, St. Georg, er grundig presentert på Den katolske kirkes nettsider.

St. Georg levde for ca. 1700 år siden. Én som kan feire sin 71-årsdag i dag, er Per Oddvar Hildre, «PROTS». Han er mest kjend som kordirigent, m.a. for SKRUK (Sunnmøre kristelege ungdomskor). Både på eiga hand og saman med den vesle songgruppa eg er med i, har eg hatt gleda av å oppleve PROTS som leiar for kor-seminar. Då har vi møttest, om lag hundre koristar frå ulike kor, fredag ettermiddag. Vi har fått noter som har vore nye for alle, og etter intens øving gjennom helga har vi halde konsert sundag kveld. Per Oddvar Hildre kan «alt» om kor, her er nokre visdomsord frå han:

Den fyrste musikken eg høyrde med PROTS som dirigent, var LPen Til Oslo for å gjera seg feit – barbershop på norsk (1980 – notar og tekstar står i boka med same tittel). Eg høyrde på kassetten i bilen så mykje at eg lærte alle tekstane. Det norske kammerkor (eit dekknavn for SKRUK?) syng , Geirr Lystrup har skrive tekstane og eg trur korarrangementa er gjort av PROTS. Frå plata har eg valt ut to spor som ligg i kvar sin ende av stemningsskalaen.

Familien Haraldsen, eit av fleire spor saman med Ytre Suløens Jass-Ensemble, handlar om Harald og Sonja som bur på «eit gardsbruk midt i Oslo 1» – med seter «i Asker, var det visst dei sa». Songen er ein godlynt harselas med den dåverande kronprinsfamilien, og med ein elegant overgang (innspelingsteknikarane må ha hatt det moro!) til instrumentalavslutninga.

Enno i mai er eit reint korarrangement (i litt langsamare tempo enn originalen Once in a while, og utan markert rytme. Eg har vore med på å framføre songen på ei samling etter kransenedleggjing ved Krigsseglarmonumentet 8. mai, og i den samanhangen fekk teksten ei dobbelttyding som gjorde songen endå finare.

֎֎֎֎֎֎֎֎֎

Hovedmålform i denne bloggen er bokmål, men då eg tok til å skrive om Per Oddvar Hildre, fall det meg naturleg å skifte til nynorsk, som eg trur er hans målform.

(Innlegget ble påbegynt 20.04.2021 og fullført 20.04.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no