St. Cecilia, musikkens skytshelgen

 

Skulptur fra kirken Santa Cecilia i Roma.

St. Cecilia, som har sin minnedag i dag, er skytshelgen for kirkemusikken, for musikere, sangere og diktere og for instrumentmakere og orgelbyggere. Helgenberetningen om henne forteller at hun døde som martyr 22. november 230.

Ifølge Wikipedia er en rekke musikere født 22. november. Hvorvidt dette har noen sammenheng med St. Cecilias dag, er jeg i tvil om. Men det er musikere i flere sjangere fra pop til kirkemusikk. Her er noen få ord om hver av dem og et stykke musikk de står bak:

Benjamin Britten, britisk komponist og dirigent (1913 –1976)
Britten er en av Storbritannias mest kjente komponister, med verk for orkester, for kor, scenisk musikk og mye annet. Det er naturlig i dag å ta frem hans Hymn to St Cecilia. En orkesterkomposisjon som barn kan ha glede av og lære av, er The Young Person’s Guide to the orchestra.

Östen Warnerbring, svensk musiker (1934 – 2006)
Warnerbring var populær da jeg var i militæret i 1968, og var en gjenganger på svensk melodiradio som var det som ble spilt på rommet der jeg holdt til på Lahaugmoen. Glöm ej bort det finns rosor var å høre flere ganger ukentlig, men jeg har plukket ut Jag är en liten påg från Skåne.

Sverre Knudsen, norsk forfatter og musiker (1955 – )
Knudsen har spilt med The Aller Værste, Løver & Tigre og The Beste, og har gitt ut soloalbum. Det første var La det brenne, og fra det albumet har jeg valgt ut Tid.

Jim Matheos, amerikansk gitarist og låtskriver (1962 – )
Matheos er gitarist og skriver musikk i stilen progressiv metal for bandet Fates Warning. Jeg har funnet Away With Words, som er første spor på platen med samme navn.

Åge Sten Nilsen, norsk musiker (1969 – )
Nilsen er kjent fra TV-programmet Allsang på grensen, og fra 9. juli 2008 har jeg valgt ut hans versjon av The Final Countdown.

Ville Valo, finsk musiker (1976 – )
Valo er vokalist og låtskriver for det finske rockebandet HIM. Mitt valg er Ikkunaprinsessa, med en YouTube-innspilling som er tekstet på både finsk og spansk.

Ben Adams, britisk musiker (1981 – )
Adams er kjent fra bandet A1. Jeg har valgt ut den rolige låten One Beautiful Morning.

Arthur Sullivan, britisk komponist, (1900 – 1842)
Sullivan er også en av de kjente britiske komponistene. En av hans kjente sanger er Onward Christian Soldiers, som jeg synes passer til St. Cecilias dag. Jeg har valgt en fremføring der musikken spilles av en 65-noters pianorull fra tidlig 1900-tall.

Et musikkstykke som er brukt på flere samleplater for St. Cecilias  dag, er Felix Mendelsohns Hear my Prayer. Sammenhengen med St. Cecilias dag skulle jeg gjerne funnet ut av, om noen av bloggens kloke lesere kan hjelpe. Jeg selv vært med på å fremføre verket, ikke på 22. november, men i mars 1995 med Bærum korverksted (der jeg var i tenorgruppen), Bærum symfoniorkester og Tore Erik Mohn som dirigent. På nettet finnes ingen innspilling fra den fremføringen, men Kiri Te Kanawa, Mormon Tabernacle Choir og Utah Symphony kan være en god erstatning.

(Innlegget ble påbegynt 19.11.2019 og fullført 19.11.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no