Over hav og fjell og vei og sti

“Over hav og fjell og vei og sti
kan du høre speidersang.
Du kan høre denne melodi
klinge om igjen dagen lang.”

Slik var teksten til den nye troppsmarsjen for 2. Blommenholm speidertropp, lansert av Fredrik (se Fredriks fødselsdag) en gang rundt 1970 og med denne melodien:

Etter at en tilpasset tekst var blitt brukt på landsleiren på Røros i 1972, sa Fredrik en gang at han lurte på om de visste at melodien var lånt fra U.S. Marines’ offisielle marsj. Da var det bare et par år siden filmen The Green Berets, den eneste filmen om Vietnamkrigen som ble innspilt mens krigen pågikk, hadde medført så store protester at den ikke ble satt opp i Oslo (se Alternative fakta uke 22/2017). Jeg gjetter på at Fredrik hadde lært melodien da han på reportasjereise til Vietnam i 1968 visstnok var “embedded” med amerikanske styrker. Men det lå absolutt ingen politisk propaganda i den norske sangen. Det lille spørsmålet jeg nevnte ovenfor, var eneste gang det ble referert til sangens militære opphav. I 2. Blommenholms sanghefte sto den oppført som “Troppsmarsj – mel.: From the Halls of Montezuma”.

Hva har så denne sangen med dagen i dag å gjøre? For 113 år siden var USA i krig med de nordafrikanske “Barbareskstatene” Marokko, Algerie, Tunisia og Tripolis på grunn av at statene drev utstrakt sjørøveri. Omtrent på denne dagen i 1805 erobret en gruppe US Marines og ca. 500 leiesoldater byen Darnah i Libya. Det beskrives i annen linje i den amerikanske teksten: … to the shores of Tripolis”. “The halls of Montezuma” er knyttet til slaget ved Chapultepec i 1847, under krigen mellom USA og Mexico. Teksten er yngre enn marsjen, som har hentet sin hovedmelodi fra en opera av Offenbach, som igjen har hentet den fra en spansk folketone.

Dette er åpenbart en sang marinesoldatene “har innabords”, slik  klippet til høyre fra et arrangement i 2014 viser. Sangen foregår på oppfordring, helt uforberedt, og alle synger – uten tekst (klikk på bildet for å se og høre). Det finnes ellers svært mange innspillinger av sangen på YouTube. Jeg har valgt er opptak der teksten på de tre versene vises mens sangen fremføres med orkesterakkompagnement.

Det finnes en sang til om US Marines, skrevet av Tom Lehrer i 1967. Det kan virke uærbødig å bringe den inn i sammenheng med den offisielle marsjen, men Tom Lehrers ironi går ikke ut over marinesoldatene, men bruken av dem.

(Innlegget ble påbegynt 26.04.2018 og fullført 26.04.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no