Et sprikende nyhetsbilde

Det som står i dagens avis, er et bilde av verden slik den tar seg ut. Men det er ikke hele bildet. Noen har valgt ut hvilke nyhetssaker som skal få plass og hvilke som ikke blir omtalt. Derfor må den som vil holde seg orientert, basere seg på flere kilder. Men vanligvis vil hovedsakene være de samme i alle avisene, både på papir og på nett.

NRKs faste  nyhetssendinger på radio burde gi informasjon om hovedtrekkene i nyhetsbildet når sendingen går på lufta. Bortsett fra ved helt spesielle hendelser skulle nyhetsbulletinen derfor være omtrent den samme fra time til time. Men slik er det ikke. Her er nyhetssakene fra introduksjonen til Dagsnytts sendinger om morgenen 18. april:
07.30: Alternative soningsformer
________Møte mellom USA og Nord-Korea
____-___Reklame for serien West World på HBO
08.00: Ikke lenger en Castro som leder Cuba
____-___Therese Johaugs utestengelsesperiode er over
08.30: Ubåtsaken i Danmark
___-____Barbara Bush er død
09.00: AP om alternativ soning
___-____Kraftig økning av bompenger på E18 fra 2025

Slik hørtes det ut med Katrine Nybø ved mikrofonen:

Bortsett fra saken om alternativ soning presenteres fire helt ulike nyhetsintroduksjonene i løpet av halvannen time. Slik nyhetsdekning passer bare for pensjonister og andre som har tid til å høre alle de korte bulletinene. Andre, som bare får med seg én sending, får bare det utsnittet som der er valgt – Cuba og Johaug i åtte-nyhetene, alternativ soning og bompenger i ni-nyhetene. Selv hører jeg på Alltid nyheter om morgenen og får fylt ut nyhetsbildet der. Men nyhetene hver hele time sendes på alle NRKs kanaler, og burde være noe annet enn et tilfeldig utplukk av dagens saker.

Hva gjør andre radiostasjoner? BBC sender sin nyhetsbulletin hver halvtime, og den endrer seg bare langsomt gjennom dagen (slik var det også på NRK for lenge siden). Man kan få sagt mye om mange saker på tre minutter hvis meldingene er journalistisk bearbeidet, med det viktigste først. Nå brukes i stedet store deler av den korte sendingen på intervjuer og utdypende stoff om én sak.

Etter hvert har jeg blitt et natt-menneske, og hører derfor NRKs nyhetsbulletin både klokken ett, to og av og til tre om natten. Disse sendingene kan være nokså selsomme og har av og til hørtes ut som et treningsopplegg for aspiranter til nyhetsredaksjonen. Det fikk jeg en forklaring på tidligere i år, fra en pålitelig kilde som beskrev det som skjer: “… på nettene i NRK, i sommerferiene, er det to personer på jobb på hovedkontoret, som har ansvaret for absolutt alt innhold – skrive manus, klippe intervjuer, etc etc.” Et slikt system sikrer ikke akkurat kvalitet, men resultatet kan av og til bli ganske underholdende.

Da jeg vokste opp, var NRK radio den eneste kanalen. Nyhetssendingene var langt færre enn i dag, og med hovedsendingen om kvelden, der værmeldingen kom først. Når man skrudde på radioen like før halv syv (i lydklippet nedenfor er klokken tolv), fikk man omtrent dette de første minuttene:

Med fulle værmeldinger tok det ca. fem minutter før værvarslinga for Nord-Norge sa: “Over til Oslo”. Da lød, endelig, for den som var interessert i nyheter: “Her er Dagsnytt og Aktuelt.” For da skilte NRK mellom Dagsnytt, en kort oversikt over nyhetsbildet, og Aktuelt, utdypende stoff.

Jeg vet at folk flest i dag får nyhetene på sin mobiltelefon. Men med den styringen “sosiale” medier tar over informasjonsflyten, kan det lett bli slik at mobiltelefonnyhetene blir nokså ensidige. Det hadde vært fint med en riksdekkende radiokanal som holder oversikt over nyhetsbildet og formidler det hver time i form av en melding som bare forandrer seg langsomt – i takt med nyhetsbildet.

(Innlegget ble påbegynt 25.04.2017 og fullført 26.04.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no