Omikron: Alfa og omega?

Firmaet Omikron Elektro i Fredrikstad svarer sikkert et rungende ja på spørsmålet i overskriften. Men de fleste av bloggens lesere tenkte nok heller på en variant av corona-viruset (SARS-Cov-2) da de leste overskriften. Dermed har pandemien gitt grunnlag for enda en tankerekke om språk.

Omikron er bokstav 15 i det greske alfabetet.

Omikron er en bokstav i det greske alfabetet. Sylfest Lomheim skrev en lederartikkel om det i Språkrådets tidsskrift Språknytt 4/2009.

Omikron betyr egentlig «lille o» (o-mikron). Det er et gammelt gårdsnavn i Oslo, sammentrukket til Lillo (Storo er kanskje bedre kjent i dag).

Da virusvarianten dukket opp, var det interessant å følge med på hvordan omikron ble uttalt. NRK valgte først å legge trykket på siste stavelse:

Senere høres det ut som det har gått ut et bud om trykk og betoning som i ordet «skibinding», en uttale som nå brukes av de fleste.

Både viruset (SARS-CoV-2) og sykdommen det gir (covid-19) skrives på norsk med bokstaven C et eller annet sted i ordet, mens korona skrives med K. Språk er ikke logisk, men jeg synes det er litt pussig at man skal insistere på nasjonal skrivemåte av en pandemi som har et latinsk navn. Og hvorfor kaller man da sykdommen for det engelske Covid (kortform for coronavirus disease)? Det «riktige» – på norsk – ville vel være kovis (kortform for koronavirussykdom)?

Etter hvert som nye virusvarianter har fått navn, har man valgt å hoppe over enkelte bokstaver. Jeg har fått med meg navnene alfa (den «britiske») og delta (den «indiske»), men ikke beta og gamma. Og nå hopper man altså til omikron. Neste gang håper jeg man hopper til omega, som er siste bokstav i det greske alfabetet, og som betegner at det er slutt.

(Innlegget ble påbegynt 15.12.2021 og fullført 15.12.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no