Nå er det jul igjen …

Den gamle nissen satt så trist
på låven julekveld.
«De glemmer meg nok nå som sist
og spiser grøten selv.»

Dette verset av Margrethe Munthe falt meg i tankene da jeg skulle skrive en tekst som blogg-abonnentene får mens jeg feirer julekvelden i selvvalgt ensomhet. Men jeg sitter ikke på en låve (jeg bor i et ombygd uthus), jeg ordner maten selv (ribbe m.m.m.) og jeg føler meg ikke glemt (selv om det ikke sto «god jul» i brevet jeg fikk fra Skatteetaten i forrige uke).

Etter min hukommelse var nissen ved naboens stabbur en fyldigere utgave av den på bildet.

Bortsett fra at jeg selv kan se nokså nisseaktig ut, har det ikke bodd noen nisse her på bruket i min tid. Men i gamle dager (mer enn 25 år siden) kom det hver jul frem en nissefigur ved inngangen til stabburet på eiendommen rett over veien. Jeg tror nok han fikk grøten sin til jul, likevel er det mange år siden jeg har sett ham, og han er faktisk savnet.

Margrethe Munthes tekst om den gamle nissen gir en slags mal for den «typiske» julefortellingen: Den begynner trist, men slutter godt. Astow Ericsons Julekveld i skogen følger samme mønster, og er på mange måter et tidsbilde fra tiden rundt 1960, med uttrykket «myklerisk rubin» i teksten og vibrafon og et svakt hammondorgel(?) i akkompagnementet.

Men min musikalske julehilsen i år blir som flere ganger tidligere Vitae Lux. Nå er sangen lagt i et eget dokument med svært lite tekst, slik at de som har lyst, kan sende den som hilsen til en som fortjener eller trenger litt lys. God jul til alle som leser bloggen!

 

(Innlegget ble påbegynt 21.12.2021 og fullført 21.12.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no