Marianne Heskes kunstprosjekter

Gjerdeløa, Marianne Heskes konseptkunstverk, har fått en del oppmerksomhet i det siste. Jeg må innrømme at min interesse for byggverket/kunstverket først gjaldt uttalen av navnet. De fleste sa gjerde som i hagegjerde, mens noen få uttalte en tydelig D som i Bjartmar Gjerde, en gang AP-statsråd. Jeg trodde det siste var riktig, men måtte endre mening da jeg hørte et intervju hvor Marianne Heske selv brukte den første varianten.

All gravingen for å finne riktig uttale gjorde det nødvendig å gjennomgå noen noen radio- og TV-innslag, og det viste seg å være interessant i seg selv. Særlig informativt fant jeg Erik Jacobsens intervju med kunstneren fra 2014, den gang Gjerdeløa var utstilt på Astrup-Fernleymuseet i Oslo.

Om Nasjonalgalleriet burde kjøpt inn Gjerdeløa eller ikke, er et spørsmål jeg ikke har kompetanse til å besvare. Men det finnes nok av andre som mener noe om det. Lars Elton i Dagsavisen er en av dem. Han uttrykte seg så skarpt av Nasjonalgalleriets direktør, Karin Hindsbo, visstnok først nektet å benytte sin tilsvarsrett i avisen, men ombestemte seg senere. Paul Grøtvedt i Document har meninger både om Lars Elton og om konseptkunst.

House of Commons er et annet av Marianne Heskes verk. Denne husmannsstua (?) fra Østfold sto og forfalt. Heskes kunstprosjekt gikk ut på å sette huset på Eidsvolls plass i anledning av at Stortingsbygningen var 150 år gammel i 2015. Simen Joachim Helsvig skrev om prosjektet i Kunstkritikk.no, og på YouTube ligger en video med rivingen og gjenreisningen av huset foran Stortinget.

Klikk på bildet for å se videoen House of Commons

Da prosjektet ble avsluttet i 2016, var huset, som mange ville kalt en rønne før det kom til Eidsvolds plass, blitt verdifullt, og Hobøl kommune samlet inn penger for å bevare det. Til det hadde Marianne Heske følgende kloke kommentar i et intervju i Aftenposten: “Det er veldig mange lignende hus i Hobøl som står falleferdige og uten tilsyn, som på lik linje med House of Commons er vel verdt å ta vare på. På grunn av den affeksjonsverdien og medieoppmerksomheten som huset har fått foran Stortinget, har kommunen samlet inn penger for å ta vare på mitt «House of Commons». Jeg håper kunstprosjektet har vært en tankevekker og at vi begynner å ta vare på flere av disse gamle husene. Huset representerer en kultur ingen vedkjenner seg lengre. Alle skal bo så flott og fint nå, mens i Sverige er slike røde stuer et samleobjekt. Her til lands skal man rive alt.”

(Innlegget ble påbegynt 331.10.2018 og fullført 01.11.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no